ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται και δεύτερο κύμα απολύσεων στο δημόσιο

Έρχεται και δεύτερο κύμα απολύσεων στο δημόσιο

Υπό το φως των εξελίξεων στο «μικροσκόπιο» αναμένεται μπουν περίπου 1.500 οργανισμοί του ευρύτερου δημοσίου τομέα, καθώς και οι περισσότερες από 1.100 δημοτικές επιχειρήσεις. Η διαδικασία αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες υπαλλήλους, καθώς μετά την ολοκλήρωσή της δεν αποκλείεται μέρος αυτών να περάσει σε διαθεσιμότητα για ένα χρόνο λαμβάνοντας το 75% του μισθού και εν συνεχεία σε απομάκρυνση.

Μετά την «πιλοτική» κατάργηση των 21 φορέων, επισπεύδεται σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ημερησία» το δεύτερο κύμα με περίπου 250 φορείς, το προσωπικό των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 20 χιλιάδες υπάλληλους. Από αυτούς με αξιολόγηση, αλλά και καταργήσεις οργανικών θέσεων αναμένεται ότι θα προκύψει μία δεξαμενή τουλάχιστον τριών χιλιάδων προς αποχώρηση υπαλλήλων. Βασικό κριτήριο της επιλογής είναι αν οι καταργούμενοι οργανισμοί παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες.

Όπως διευκρινίζεται οι νέοι φορείς θα μπορούν να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες στον πολίτη, με χαμηλότερο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καθώς θα αξιοποιήσουν καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους, με εξορθολογισμό της χρήσης ακινήτων, περιορισμό διοικητικών συμβουλίων και διευθυντικών θέσεων και εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών.

Και στον «αμαρτωλό» χώρο των δημοτικών επιχειρήσεων επίσης, παρότι υπήρξε ένα πρώτο «συμμάζεμα» με τον «Καλλικράτη» καθώς καταργήθηκαν πάνω από 4.700 επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ωστόσο θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό πως θα υπάρξει και νέο πακέτο συγχωνεύσεων, με στόχο -όπως έχει ζητηθεί από την τρόικα- την εξοικονόμηση 18 εκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις περίπου 1.100 δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα, το 54% είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και το υπόλοιπο 46% ΝΠΔΔ.