ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή φόρου τέλος!

Επιστροφή φόρου τέλος!

Εκτιμάται ότι οι επιστροφές που φέτος αφορούν μόνο έναν στους δέκα φορολογουμένους, του χρόνου θα αφορούν έναν στους εκατό.

Το τέλος της επιστροφής φόρου σηματοδοτεί η σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, δημιουργώντας παράλληλα τα περιθώρια για διεύρυνση της φοροδιαφυγής ιδίως από εκμισθωτές ακινήτων και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών.

Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει πάρει από την τρόικα πράσινο φως για τις βασικές διατάξεις του, αλλά έως αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε τυπική πλήρης έγκριση αφήνοντας περιθώριο για τροποποιήσεις ακόμα και στο παρά πέντε της κατάθεσής του στη Βουλή.

Αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, με στόχο ετήσια έσοδα της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ.

Από αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, 237 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την κατάργηση της πλειονότητας των φοροαπαλλαγών που ισχύουν έως σήμερα, ενώ δίνεται ανάσα φόρου σε κάθε νοικοκυριό με στεγαστικό δάνειο, ενοίκιο, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα και δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τα «Νέα», όλες αυτές οι φοροαπαλλαγές από το 2013 καταργούνται και παραμένουν μόνο οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο ή κοινωφελή ιδρύματα.

Μετά τις παρεμβάσεις εκτιμάται ότι οι επιστροφές φόρου που φέτος αφορούν μόνο έναν στους δέκα φορολογουμένους (από 36,3% των φορολογουμένων πέρυσι εξαιτίας του μπόνους των αποδείξεων), κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 θα αφορούν τελικά έναν στους εκατό...

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ήταν μία από τις αγαπημένες «εμμονές» της τρόικας κατά τη διαδικασία σύνταξης του φορολογικού νομοσχεδίου.

Η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων επηρεάζει καταλυτικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου 800.000 νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια, τα οποία μπορούσαν φέτος να μειώσουν τον φόρο τους κατά το 10% των τόκων που είχαν καταβάλει για την εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους.

Προς το παρόν, δεν έχει καν διευκρινιστεί αν και το 2013 θα υπάρχει υποχρέωση των φορολογουμένων να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους για να μην υπάρξει ποινή πρόσθετου φόρου, όπως ισχύει φέτος.

Μέχρι χθες το βράδυ, πάντως, σχετική διάταξη δεν είχε περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο.