ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Να συνεχιστεί η λειτουργιά μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική

ΣτΕ: Να συνεχιστεί η λειτουργιά μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική

Πράσινο φως στη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής άναψε το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίπτοντας την αίτηση οκτώ Συλλόγων της περιοχής που ζητούσαν να ανασταλεί η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα εγκατάστασης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.».

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της υπ’ αριθμ. 110/2013 απόφασης οι μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός προστατευόμενων τόπων του δικτύου Natura και μόνο μια έκταση 2,4 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Ολυμπιάδα, όπου προβλέπεται η προσωρινή απόθεση των τελμάτων, θα αποκατασταθεί κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του όλου έργου. Μάλιστα η περιοχή αυτή στην περιβαλλοντική μελέτη περιγράφεται ως «άγονη».

Στην απόφαση υπογραμμίζεται επίσης ότι έχει γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων του επίμαχου έργου και με βάση αυτή δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις, ενώ δεν θα υπάρξει καμιά επέμβαση στον «οικότοπο 9180».

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε προβεί στην καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία «TVX Hellas Α.Ε.» για την εκμετάλλευση των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στη συνέχεια έγινε εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ακολούθησε νέα σύμβαση (Ν. 320/2004) μεταξύ του Δημοσίου και της καναδικών συμφερόντων εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.» στην οποία μεταβιβάστηκε έναντι του ποσού των 11 εκατ. ευρώ το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού των μεταλλείων Κασσάνδρας.