ΕΛΛΑΔΑ

Αθεράπευτη πληγή η ζωοκλοπή στην Κρήτη

Αθεράπευτη πληγή η ζωοκλοπή στην Κρήτη

Σε έξαρση το φαινόμενο της ζωοκλοπής σε όλη την Κρήτη τα τελευταία 2 χρόνια και μάλιστα στην ενδοχώρα του Ηρακλείου το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.

Ωστόσο όμως και άλλες περιοχές στο νησί έχουν το ίδιο θέμα με πολλούς κτηνοτρόφους να έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο αριθμό προβάτων.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr, oι ζωοκλέφτες είναι διαφορετικού «διαμετρήματος», με πολλούς να κλέβουν 1-2 ζώα που προφανώς είναι για να οδηγηθούν σε κάποιο τραπέζι για φαγητό.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως η ζωοκλοπή είναι μεγάλη με απώλειες 50 ή και 80 προβάτων κάθε φορά. Οι ζωοκλέφτες τα μεταφέρουν συνήθως με αγροτικά αυτοκίνητα 4 – 5 τον αριθμό, ενώ υπήρξαν και περιστατικά που χρησιμοποιήθηκαν μικρά φορτηγά.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία κτηνοτρόφου – εμπόρου ζώων από την Μεσσαρά που περιγράφει τον τρόπο που κινούνται οι ζωοκλέφτες, αναφέροντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις που έκλεψαν μεγάλο αριθμό ζώων με τα πόδια τα «λαλούσαν» όλη νύχτα, στο ξημέρωμα κρύφτηκαν στα βουνά για την διάρκεια της ημέρας και με το σκοτάδι συνέχισαν την διαδρομή τους διασχίζοντας σχεδόν ολόκληρο τον κάμπο.

Η ίδια μαρτυρία αναφέρει ότι μόνο πέρυσι στην ευρύτερη περιοχής στα σύνορα Ηρακλείου – Ρεθύμνου οι παθόντες κτηνοτρόφοι αναζητούσαν πληροφορίες στα καφενεία για απώλεια 2000 και πλέον πρόβατων.

Σαφώς ο νόμος της σιωπής επικρατεί σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού οι κτηνοτρόφοι δεν καταγγέλλουν την κλοπή και προσπαθούν να συλλέξουν μοναχοί τους πληροφορίες μέσα από γνωστούς, φίλους και συγγενείς για την «διαδρομή» των ζώων και για το αν κατέληξαν σε κάποιο μαντρί ή σε κάποιο κέντρο για κατανάλωση σε κάποια κοινωνική εκδήλωση.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι εξιχνίασαν την κλοπή, που αυτό οδήγησε ακόμα και σε φασαρίες μεταξύ παθόντα και ζωοκλέφτη με διάφορες προεκτάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας το 2011 δηλώθηκαν 231 ζωοκλοπές, ενώ το 2012 δηλώθηκαν 189.