ΕΛΛΑΔΑ

Νέοι σεισμοί «ταρακούνησαν» τη Φθιώτιδα

Νέοι σεισμοί «ταρακούνησαν» τη Φθιώτιδα

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο newsbomb.gr, ο σεισμολόγος κ. Λέκκας έκανε λόγο για μετασεισμική δραστηριότητα της δόνησης που σημειώθηκε στην Ελάτεια στις 7 Αυγούστου

Στο «στόχαστρο» του Εγκέλαδου βρέθηκε για μία ακόμα φορά η Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκο-Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, στις 17:42 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με επίκεντρο οχτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ελάτειας και 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λαμίας.

Στις 18.01 ακολούθησε ισχυρότερος σεισμός, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα. Το μέγεθος του δεύτερου σεισμού, σύμφωνα την ίδια πηγή, ήταν 5 Ρίχτερ και είχε το ίδιο επίκεντρο.

Ακολούθησαν άλλες τέσσερις δονήσεις, από 3 έως και 3,8 Ρίχτερ.

Ευθύμης Λέκκας: Πρόκειται για μετασεισμική δραστηριότητα

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή εμφανίστηκε ο σεισμολόγος καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr εκτίμησε πως οι συγκεκριμένοι σεισμοί εντάσσονται στο πλαίσιο της μετασεισμικής δραστηριότητας από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελάτεια στις 7 Αυγούστου.

Μάλιστα, ανέφερε πως το φαινόμενο φαίνεται να εκτονώνεται με το χρόνο.

Ο ίδιος σχετικά με τις σημερινές σεισμικές δονήσεις έκανε λόγο για δύο μεγάλους σεισμούς, οι οποίοι, ωστόσο, δεν εμπνέουν καμία ανησυχία.

Τέλος, ο κ. Λέκκας επανέλαβε πως τόσο ο κύριος σεισμός του Αυγούστου, όσο και οι μετασεισμοί δεν έχουν καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.

Μετράει «πληγές» η Φθιώτιδα

Οι νέοι σεισμοί έβγαλαν και πάλι στο δρόμο τους κατοίκους στην Αμφίκλεια, το Ρεγγίνι, τη Δρυμαία και τους Ξυλικούς. Κτίρια που ήταν «τραυματισμένα» από τους προηγούμενους σεισμούς, μετά το νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου είναι πλέον ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν. Ρωγμές που κανείς δεν είχε δώσει σημασία τώρα είναι πλέον ορατές και σε κάποιες περιπτώσεις απειλητικές.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων, Ταξιάρχη Φακίρη που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο Ρεγγίνι «υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι».

«Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη και για να διαπιστώσει πιθανές εσωτερικές ζημιές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

«Τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελειώσαν τα τραυματισμένα σπίτια», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης, ο οποίος όπως περιγράφει «ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές. «Ακόμη ρωγμές, πολύ μεγαλύτερες έχει και η εκκλησία» τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως έγινε γνωστό πάνω από 20 άνθρωποι από το Ρεγγίνι ζήτησαν να μετακινηθούν για να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο στα Καμμένα Βούρλα.

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός σεισμός αισθητός στην Αθήνα

Σεισμός στη Φθιώτιδα

«Επικίνδυνη» η περιοχή για σεισμούς το επόμενο εξάμηνο!

«Η γη στη Φθιώτιδα θα κουνιέται για άλλες δύο εβδομάδες»

Οι κάτοικοι της Τιθορέας θα κάνουν δέηση για να σταματήσουν οι σεισμοί

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην περιοχή της Αταλάντης

Σεισμός Φθιώτιδα: «Κόκκινα» δεκάδες σπίτια