ΕΛΛΑΔΑ

Πρόστιμα 486.500 ευρώ το 2012 για προσωπικά δεδομένα

Πρόστιμα 486.500 ευρώ το 2012 για προσωπικά δεδομένα

Πρόστιμα ύψους 486.500 ευρώ επέβαλε το 2012 η Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την 70 σελίδων έκθεση, η Αρχή εξέτασε 681 προσφυγές-καταγγελίες και 989 ερωτήματα πολιτών, ενώ ερεύνησε 540 υποθέσεις γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών, από τις οποίες οι 335 αφορούσαν στην εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και οι 205 σε τήρηση αρχείων ή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Ακόμη, εξέτασε 57 αιτήσεις διαβίβασης δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και χορήγησε ή ανανέωσε 81 άδειες τήρησης αρχείων ευαίσθητων δεδομένων, διασύνδεσης αρχείων και διαβίβασης δεδομένων σε χώρες εκτός ΕΕ. Επίσης, πραγματοποίησε 11 τακτικούς ελέγχους. Οι καταγγελίες, προσφυγές, κ.λπ. στην Αρχή μέσα στο περασμένο έτος ανήλθαν στις 2.533, ενώ εκκρεμούν 2.890 υποθέσεις.

Εισπρακτικές εταιρείες

Αναφορικά με τις εισπρακτικές εταιρείες, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση: «Το έτος 2012 συνέχισε να υποβάλλεται στην Αρχή μεγάλος αριθμός αιτήσεων πολιτών σχετικά με τη δραστηριότητα των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι προσφυγές-καταγγελίες και οι λοιπές ερωτήματα. Όλες οι υποθέσεις έχουν πλέον ομαδοποιηθεί κατ' αντικείμενο και η Αρχή, για τις υποθέσεις που υπάγονται στην εξαιρετική αρμοδιότητά της, έχει απευθύνει έγγραφα προς τις τράπεζες και τις εταιρείες πιστωτικών καρτών που είναι οι δανειστές, με τα οποία ζητήθηκαν διευκρινήσεις επί των αιτιάσεων που διατυπώθηκαν από τους οφειλέτες».

Και προσθέτει ότι μέσα στο 2013 αναμένονται οι απαντήσεις, οι οποίες και θα καθορίσουν τον περαιτέρω χειρισμό των υποθέσεων αυτών.