ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 85 παράνομων μεταναστών στην Αστυπάλαια

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των 85 παράνομων μεταναστών στην Αστυπάλαια

Στο αγροτικό ιατρείο της Αστυπάλαιας, μεταφέρθηκαν προσωρινά οι 85 παράνομοι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 25 γυναικόπαιδα, που περισυνελέγησαν το πρωί 5,6 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του νησιού, μετά από μια δύσκολη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή.


Οι 85 που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος, εξέπεμψαν σήμα κινδύνου τα ξημερώματα.

Άμεσα σήμανε συναγερμός στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος και στην περιοχή έσπευσαν δύο πλωτά περιπολικά, μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού καθώς και το παραπλέον φορτηγό πλοίο "LION".

Για την πορεία της επιχείρησης ενημερωνόταν από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Λιμενικού Σώματος, Δημήτρης Μπαντιάς.

Αφού χορηγήθηκαν -εν πλω- νερό και τρόφιμα στους λαθρομετανάστες, ακολούθησε η ασφαλής μετεπιβίβασή τους στα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού και η μεταφορά τους στην Αστυπάλαια.

Επίσης στη νησί μεταφέρθηκε με ρυμούλκηση από ναυαγοσωστικό και το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες.

Στην Αστυπάλαια υπάρχει μόνο μια ιατρός, οπότε, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της προανάκρισης, το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να μεριμνήσει, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, για τη μεταφορά τους σε άλλο μεγαλύτερο νησί, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.