ΕΛΛΑΔΑ

Kακουργήματα για τους υπευθύνους των «ENERGA» και «HELLAS POWER»

Kακουργήματα για τους υπευθύνους των «ENERGA» και «HELLAS POWER»

Σε δίκη με βαρύτατα κακουργήματα που επισύρουν μέχρι και ποινές ισόβιας κάθειρξης παραπέμπονται 19 στελέχη των εταιριών “ENERGA” και “HELLAS POWER” που κατηγορούνται ότι ενώ εισέπρατταν το Ειδικό Τέλος Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (το γνωστό χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ εντούτοις δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο δημόσιο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία ύψους 270 εκατ. ευρώ.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι 19 από τους αρχικά 25 κατηγορούμενους θα δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται έξι μέλη του ΔΕΣΜΗΕ σε βάρος των οποίων αρχικά είχε ασκηθεί δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δυο εταιρίες ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος αφού “τσέπωναν” τα χρήματα, στη συνέχεια τα τοποθετούσαν σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση είχαν ασκηθεί διώξεις από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου η οποία διενέργησε την προκαταρκτική εξέταση, ενώ στο στάδιο της ανάκρισης που είχε αναλάβει ο πρόεδρος Πρωτοδικών Σπύρος Γεωργουλέας εκδόθηκαν και εντάλματα σύλληψης.

Αρχικά είχαν συλληφθεί και είχαν προφυλακιστεί έξι κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους οι Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Αντώνης Δεκόλης. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι παρέμειναν στη φυλακή περίπου έξι μήνες και αποφυλακίστηκαν με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου καταβάλλοντας εγγυήσεις από 50.000 ως 200.000 ευρώ. Προφυλακισμένοι παραμένουν οι Άρης Φλώρος και Στέφανος Σιαφάκας για τους οποίους το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή κράτησή τους για ακόμη έξι μήνες, χρόνος κατά τον οποίο εκτιμάται ότι θα έχει αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης:

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power