ΕΛΛΑΔΑ

Νόρμαν Ατλάντικ: 13 οι νεκροί - Χάος με τους αγνοούμενους

Νόρμαν Ατλάντικ: 13 οι νεκροί - Χάος με τους αγνοούμενους

Η σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic συνεχίζεται. Για 13 νεκρούς κάνει λόγο τώρα η Ιταλία, τη στιγμή που σε εξέλιξη βρίσκεται συντονισμένη επιχείρηση Ιταλών και Ελλήνων για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 13 ανθρώπους —μεταξύ των οποίων και δύο Αλβανοί ναυτικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης—, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα αφού οι ιταλικές αρχές έχουν διαπιστώσει ήδη την παρουσία παράνομων μεταναστών μεταξύ των επιβατών και θεωρούν μη αξιόπιστη τη λίστα των επιβαινόντων.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι απόψε εντοπίστηκε και περισυνελέγη άλλο ένα πτώμα από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.

Εκτός από τους έντεκα επιβάτες, δύο Αλβανοί ναυτικοί που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους διασώστες, σκοτώθηκαν όταν έσπασε ο κάβος του ρυμουλκού στο οποίο επέβαιναν.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, ο συνολικός αριθμός επιβατών ήταν 499 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλοί μετανάστες που κρύβονταν στα γκαράζ. Ο ίδιος αναφέρει πως η τύχη τουλάχιστον 179 ανθρώπων αγνοείται και είναι αβέβαιη, καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ όπου βρίσκονταν τα μεγάλα φορτηγά.

«Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με 179 άτομα, αλλά ένα μέρος από αυτούς μπορεί να έχουν επιβιβασθεί σε εμπορικά πλοία» δήλωσε ο Ιταλός εισαγγελέας. «Η δικαστική έρευνα βασίζεται, έως τώρα, στις καταθέσεις διασωθέντων και στο υλικό από κινητά τηλέφωνά τους» πρόσθεσε.

Στην γενικότερη αβεβαιότητα αυτή προστίθενται και τα ερωτηματικά για τους τυχόν αγνοούμενους αφού εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των επιβατών του πλοίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν σωθεί 427 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 56 ήταν μέλη του πληρώματος.

Στο μεταξύ, το εμπορικό πλοίο «Αlby Jeanette» που μεταφέρει 39 διασωθέντες, προσπαθεί να προσεγγίσει το λιμάνι της Μανφρεντόνια, αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περίπου 200 επιβάτες μεταφέρει το στρατιωτικό πλοίο «San Giorgio», το οποίο αναμένεται να φτάσει αργά σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι του Μπρίντιζι.

Οι καταγεγραμμένοι Έλληνες διασωθέντες που μεταφέρονται από το ελικοπτεροφόρο είναι 135, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η εισαγγελία του Μπάρι, ωστόσο, ζήτησε τη συνδρομή των αλβανικών αρχών για την κατάσχεση του πλοίου Norman Atlantic και ό,τι υπάρχει μέσα σ' αυτό, καθώς και για τη διεξαγωγή των σχετικών ανακρίσεων.

Το πλοίο βρίσκεται στα αλβανικά χωρικά ύδατα, αλλά φέρει ιταλική σημαία και ο καπετάνιος είναι Ιταλός Από το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της Αλβανίας ανακοινώθηκε, σήμερα, ότι διεξάγονται ήδη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα κάθε δυνατή βοήθεια στις ιταλικές δικαστικές αρχές σε ό,τι αφορά την έρευνα για τη ναυτική τραγωδία με το Norman Atlantic.

Η Ιταλία ζητά να αποσυρθεί το Norman Atlantic στις ιταλικές ακτές προκειμένου να διεκπεραιωθούν εκεί όλες οι απαραίτητες ανακρίσεις για την τραγωδία.

Σχετικές ειδήσεις