ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: Φτάνουν στην Ειδομένη οι πρώτοι απεσταλμένοι της Frontex

Αποκλειστικό: Φτάνουν στην Ειδομένη οι πρώτοι απεσταλμένοι της Frontex

Ξεκινούν από την Παρασκευή 19/2/2016 οι αποστολές των πρώτων αστυνομικών στην Ειδομένη, από την Frontex έχοντας ήδη να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα διαβίωσης, υπηρεσιών και γραφειοκρατίας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ – ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Όπως είχαμε αποκαλύψει πρόσφατα από το Νewsbomb.gr, η Frontex ανέλαβε με δικά της έξοδα να καλύψει τα κενά στα σύνορα με τα Σκόπια προκειμένου να ενισχυθεί η ομάδα των συνοριοφυλάκων.

Άλλωστε, η συγκεκριμένη ομάδα , από τον Αύγουστο ως τώρα έχει καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής και στα κύματα προσφύγων που φθάνουν καθημερινά.

Η διαταγή της αποστολής αυτής εκδόθηκε από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας και βάσει αυτής μετακινούνται, σε πρώτη φάση, 50 αστυνομικοί στην Διεύθυνση Αστυνομίας Κιλκίς, στο πλαίσιο της Κοινής Επιχείρησης Focal Points 2016 του Frontex.

Οι αστυνομικοί που φτάνουν το πρωί της Παρασκευής δεν έχουν σαφή εικόνα για τα καθήκοντά τους στην Ειδομένη.

Δεν υπάρχουν καν οι υποδομές να εργαστούν εκεί: Δεν υφίσταται κανένα κέντρο διαβατηρίων ή καταγραφής στοιχείων, ούτε ταυτοποίησης των προσφύγων. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιμένουν στα σύνορα μπροστά από τον φράκτη που έχουν στήσει οι Σκοπιανοί.

Ήδη αυτήν την στιγμή στην περιοχή της Ειδομένης και στο Κιλκίς προσπαθούν να βρουν καταλύματα για τους αστυνομικούς που φθάνουν για να αναλάβουν υπηρεσία.

Γι άλλη φορά αποδεικνύεται η προχειρότητα του ελληνικού κράτους που δεν ξέρει πως να οργανώσει μια αποστολή, ίσως την πρώτη στα σύνορα, την στιγμή που τα Σκόπια, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Σερβία έχουν κατεβάσει στρατό από την ημέρα που ξεκίνησε η κρίση.

Οι μετακινήσεις πρόκειται να γίνουν με δαπάνες του δημοσίου για την περίοδο από την ημέρα που ελήφθη η απόφαση έως την 29/2/2016 και θα καλυφθεί από αποσπασθέντες αστυνομικούς όλων των διευθύνσεων.

Η επιλογή των πρώτων αποσπασθέντων έγινε από εθελοντές οι οποίοι προέρχονται από Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Μετανάστευσης αλλά και ελέγχου Διαβατηρίων με εμπειρία και γνώσεις εξακρίβωσης, ταυτοποίησης, καταγραφής και λήψης αποτυπωμάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι αστυνομικοί μάλιστα επιλέχθηκαν και με το κριτήριο της γνώσης ξένων γλωσσών ώστε να είναι ικανοποιητική η επικοινωνία στην κοινή επιχείρηση.

Σχετικές ειδήσεις