ΕΛΛΑΔΑ

Έξι «τέρατα» 300 κιλών στη Νάξο (pics)

Έξι «τέρατα» 300 κιλών στη Νάξο (pics)
Ούτε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν υπάρχουν τέτοια πλάσματα.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι κάτοικοι του νησιού.

Ψαριά πάνω από 300 κιλά τόνους ξεφόρτωσε στο λιμάνι της Νάξου αλιευτικό σκάφος!

Όπως αναφέρει το naxostimes.gr,τους έξι τεράστιους τόνους, από 35 έως 84 κιλά ο καθένας, ψάρεψε το αλιευτικό από την Κάρπαθο «Παναγία Πουλαριανή» στο πέλαγος του Νοτίου Αιγαίου και τους ξεφόρτωσε στο λιμάνι της Νάξου όπου ξαναφορτώθηκαν σε φορτηγό αυτοκίνητο για να πάνε στον προορισμό τους.

Ο μεγαλύτερος από τους τόνους είχε μήκος 1,91 μ. και ζύγιζε 84 κιλά και για να μεταφερθεί από το αλιευτικό στη ζυγαριά χρειάστηκε ο γερανός του σκάφους... Επίσης ανάμεσα στα έξι «τέρατα» ήταν ένας ακόμη τόνος μήκους 1,74 μ. και 71 κιλά κι ένας 1,68 μ. και 64 κιλά...

Το αλιευτικό έφτασε στη μικρή σκάλα της Νάξου περίπου στις 5:00 το απόγευμα και ξεφόρτωσε τους τόνους παρουσία στελεχών του Λιμεναρχείου Νάξου που διενήργησαν έλεγχο στα ψάρια προκειμένου η αλίευση τους, το μέγεθος και το βάρος τους να είναι σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Όπως ανέφερε στο naxostimes.gr στέλεχος του Λιμενικού Νάξου το συγκεκριμένο είδος ψαριού (ο τόνος) για να αλιευτεί θα πρέπει να είναι άνω του 1,15 μ. ή περισσότερο από 30 κιλά.

Σε ότι αφορά την παραπάνω «χρυσή» ψαριά τα στελέχη του Λιμεναρχείου τα μέτρησαν, τα ζύγισαν και όλα ήταν νόμιμα χωρίς να υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με τα αλιεύματα, το πιο μικρό των οποίων ήταν 35 κιλά.

Να σημειωθεί ότι ο τόνος είναι γνωστό ωκέανιο ψάρι της οικογένειας των Σκομβριδών (Scombridae), κυρίως του γένους Θύννος (Thunnus).

Οι τόνοι έχουν σώμα υδροδυναμικό και συμπαγές και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Το κρέας του τόνου είναι κόκκινο, σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό κρέας. Αυτή η απόχρωση οφείλεται στη παρουσία μυοσφαιρίνης στους μύες του τόνου. Η μυοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που προσδένει οξυγόνο και οι τόνοι την υπερεκφράζουν.

Κάποια από τα μεγαλύτερα είδη τόνου έχουν χαρακτηριστικά θερμόαιμων οργανισμών, καθώς μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε μεγαλύτερη τιμή από το νερό που τους περιβάλλει και με αυτό το τρόπο μπορούν να ζήσουν σε ψυχρές θάλασσες.

Τα ψάρια αυτά αλιεύονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία. Ο κόκκινος τόνος, το μεγαλύτερο είδος τόνου, κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο κόκκινος τόνος θεωρείται εκλεκτός μεζές στην Ιαπωνία, όπου καταναλώνεται ωμός ως σούσι.

Στη Μεσόγειο η αλιεία τους γίνεται συνήθως με κυκλωτικά δίκτυα (γριγρι).

Διαβάστε ακόμη

Απίστευτη κτηνωδία στην Θεσπρωτία - Σκότωσαν 6 άλογα με κυνηγετικό όπλο

Σχετικές ειδήσεις