Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους οι φοιτητές ενάντια στην υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων (pics+vid)

Newsbomb

Ολοκληρώθηκε το φοιτητικό συλλαλητήριοπου ξεκίνησε στις 14:00 στο κέντρο της Αθήνας. Λόγω του συλλαλητηρίου είχε κλείσει η οδός Πανεπιστημίου, η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ η Τροχαία είχε λάβει έκτακτα μέτρα σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας.

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από το συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

Οι φοιτητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαμαρτύρονται, μεταξύ, άλλων για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των πανεπιστημίων και για την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Λίγο μετά, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Σύνταγμα, όπου φώναξαν συνθήματα και άναψαν καπνογόνα.

Ειδικότερα, στο συλλαλητήριο συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Πληροφορικής Χαροκοπείου, Γεωγραφίας Χαροκοπείου, Σύλλογοι Οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ και ΦΕΑ, και οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΓΤΚΣ και Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φοιτητές και σπουδαστές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ζητούμε να σπουδάσουμε, να πάρουμε όση περισσότερη μόρφωση μπορούμε στο αντικείμενό μας. Έχουμε μεράκι να δουλέψουμε στο επιστημονικό μας αντικείμενο, με κατοχυρωμένα τα εργασιακά μας δικαιώματα μετά το πτυχίο!

Απέναντι σε αυτές τις αγωνίες μας έχει στηθεί ένα μαύρο μέτωπο, που αποτελείται από την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, την ΕΕ, το ΔΝΤ, που αποτελειώνουν τα δικαιώματά μας.

Η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες πιστεύουν στον ίδιο θεό, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Άλλωστε, γι' αυτό την ίδια ώρα που επιτίθενται σε εμάς, δίνουν πακέτα πολλών εκατομμυρίων μέσω του νέου "αναπτυξιακού νόμου" και με άλλους τρόπους στηρίζουν τραπεζίτες, βιομήχανους και εφοπλιστές.

Στα "σκουπίδια" τα μνημόνιά τους και τα μέτρα τους που κάνουν τη ζωή και τις σπουδές μας χειρότερες!

Θέλουμε να σπουδάζουμε σήμερα αποκλειστικά δωρεάν και ολοκληρωμένα (...) να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα...».

Εξάλλου, οι φοιτητές απαιτούν:

- Να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των σχολών μας, να γίνει αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Οι σχολές ρημάζουν, καθώς μόνο τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις μείωσαν κατά 80% τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων!
- Ούτε ευρώ από τους φοιτητές για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, αναλώσιμα.
- Να σταματήσει η παράδοση της φοιτητικής μέριμνας σε ιδιώτες.
- Να μπει τέλος στην υποβάθμιση των σπουδών. Οι ελλείψεις καθηγητών οδηγούν σε κατάργηση μαθημάτων και συνωστισμό στα αμφιθέατρα!
- Να σταματήσει η μεταφορά γνώσεων εκτός του πτυχίου! Σε πανάκριβα μεταπτυχιακά, στα οποία η κυβέρνηση γενικεύει τα δίδακτρα και πιστοποιητικά. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για άσκηση του επαγγέλματος!

Τέλος, σημειώνεται πως περισσότεροι από 80 φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr πλάνα από το φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας