ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για Alpha – Eurobank

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για Alpha – Eurobank
H EFG Eurobank και η Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα (Δευτέρα) τη συγχώνευσή τους...

H EFG Eurobank και η Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα (Δευτέρα) τη συγχώνευσή τους που θα πραγματοποιηθεί με ανταλλαγή μετοχών ενώ θα ακολουθήσει κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1,75 δις ευρώ, είπαν τραπεζίτες αναφέροντας ότι ο νέος όμιλος θα είναι ισχυρότερος και θα αντιμετωπίσει καλύτερα την οικονομική κρίση.

Η "φιλική" συγχώνευση, εάν λάβει την έγκριση των μετόχων, θα ενισχύσει κεφαλαιακά τους δύο ομίλους και θα κάνει ευκολότερη την άντληση ρευστότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την συμμετοχή τους στο . Οι εγχώριοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικά ομόλογα ύψους 40 δις ευρώ, από το συνολικό χρέος των 300 δις ευρώ της χώρας.

"Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών και θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου", είπε στο Reuters αξιωματούχος της Eurobank την Κυριακή.

To Κατάρ θα εισφέρει 500 εκατ. ευρώ στην συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το Reuters.

"Θα υπάρξει μια εισφορά κεφαλαίου από το Κατάρ 500 εκατ. ευρώ μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ανέφερε στο Reuters ο υπάλληλος που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι από 1,5 έως 1,75 δις. ευρώ. Το μετατρέψιμο ομολογιακό θα φτάσει στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας ένα άθροισμα στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ.

"Η αύξηση κεφαλαίου θα ανέλθει στα 1,25 δις ευρώ και θα συνδυαστεί με την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ", είπε άλλος τραπεζίτης που εμπλέκεται στην συμφωνία.

Προσωρινή αναστολή των μετοχών

Πηγή του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών είπε στο Reuters ότι οι μετοχές των δύο τραπεζών δεν θα διαπραγματεύονται μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα η συμφωνία συγχώνευσης. Η διαπραγμάτευση ξεκινά στις 10:28 ώρα Ελλάδος το πρωί ενώ προηγείται η προσυνεδρίαση στις 10:15.

Oι διοικήσεις της Alpha Bank και της Eurobank θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Hilton στις 14:00, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank την Κυριακή.

Τραπεζίτες, που δημοσιοποίησαν την συγχώνευση μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας το Σάββατο, είπαν ότι τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών θα συνεδριάσουν το πρωί της Δευτέρας για να εγκρίνουν την πρόταση συγχώνευσης, με το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ (Qatar Investment Authority) να αναδεικνύεται βασικός μέτοχος του νέου ομίλου.

Μεγάλες απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει από τις αρχές του έτους απώλειες άνω του 55% και περίπου 76% από τις αρχές του 2010 όταν ξέσπασε η κρίση χρέους. Η μετοχή της Eurobank έχει απολέσει 78% από τις αρχές του 2010 και της Alpha Bank 77%.

Νέος πρόεδρος της τράπεζας ο Ιωάννης Κωστόπουλος

H οικογένεια Λάτση, βασικός μέτοχος της Eurobank και ο Ιωάννης Κωστόπουλος, μεγαλομέτοχος της Alpha Bank θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Eurobank.
"O πρόεδρος της νέας τράπεζας θα είναι ο πρόεδρος της Alpha Bank o Ιωάννης Κωστόπουλος ενώ θα υπάρχουν δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, ο Νίκος Νανόπουλος και ο Δημήτρης Μαντζούνης", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εάν η συγχώνευση εγκριθεί από τις συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον 22ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Θα έχει ενεργητικό 150 δις ευρώ, καταθέσεις 80 δις ευρώ και παρουσία σε 10 χώρες, είπε άλλη τραπεζική πηγή.

Η Eurobank αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου μετά την λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

πηγή:newscode.gr

Διαβάστε περισσότερα για τις Ελληνικές Τράπεζες εδώ