ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας - Έρχεται νέος ισχυρότερος καύσωνας

Καιρός καύσωνας
Intime News

Καιρός: «Καμίνι» η χώρα παρά τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας - Πότε έρχεται νέος ισχυρότερος καύσωνας

Μικρή πτώση θα παρουσιάσουν οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα Δευτέρα 28/06, η οποία σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, θα είναι πρόσκαιρη.

Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι παρά την πτώση της, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, αφού οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν πάνω από την περιοχή μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τιμές του Χάρτη που ακολουθεί για το μεσημέρι της Δευτέρας 28/06, η θερμοκρασία στη χώρα μας στο επίπεδο των 850 hPa (σε ύψος περίπου 1500 μέτρων), θα είναι έως και 9 βαθμούς υψηλότερη από τη μέση κλιματική τιμή (κανονικά για την εποχή επίπεδα).

kairos.jpg
Εκτιμώμενη απόκλιση της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1500 μέτρων) για τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 28/06. Το επίπεδο των 850 hPa, χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τη Δευτέρα 28/06 οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 37-39 ⁰C, ενώ στα βόρεια τους 35-36 ⁰C. Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο τους 36-38 ⁰C και τοπικά στην Κρήτη έως τους 39 ⁰C, στις Κυκλάδες τους 34-35 ⁰C και στο Ιόνιο τους 35-37 ⁰C.

Επιπλέον, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας 28/06, στα κεντρικά, βόρεια ορεινά τμήματα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου αναμένονται τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων υπάρχει στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς.

Επισημαίνεται ότι:

  • Παρόλη την πτώση της θερμοκρασίας, θα διατηρηθούν υψηλές κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα.
  • Οι εξασθενημένοι άνεμοι στα ηπειρωτικά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα αυξάνουν σε πολλές περιοχές το αίσθημα δυσφορίας.
  • Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στα ανατολικά και νότια.

«Νέος ισχυρός καύσωνας προ των πυλών»

Από Τετάρτη ο καύσωνας επιστρέφει ισχυρότερος, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη μέχρι το τέλος της εβδομάδας έρχεται νέο εντονότερο κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο να φτάνει κοντά τους 45 βαθμούς Κελσίου. Στην κατάσταση προστίθεται και ο πολύ ισχυρός δυτικός άνεμος γεγονός που αυξάνει πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Μπορεί το πρώτο κύμα καύσωνα που επηρέασε τη χώρα μας να εκτόξευσε την θερμοκρασία κοντά στους 42°, όπως όλα δείχνουν όμως τα χειρότερα είναι μπροστά μας μιας και η νέα θερμή εισβολή δείχνει να έχει μεγαλύτερη δυναμική και σε συνδυασμό με τον καταβάτη δυτικό βορειοδυτικό άνεμο είναι πολύ πιθανό να δούμε θερμοκρασίες ακόμη και κοντά στους 45° με έμφαση τα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά γεωγραφικά διαμερίσματα», τονίζει ο μετεωρολόγος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Δέλτα: Θα επικρατήσει και θα φέρει τέταρτο κύμα - Φόβοι για πάνω από 1.000 κρούσματα