ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου (pics+vids)

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου (pics+vids)

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, από την δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος έπεσε νεκρός από την σφαίρα του ειδικού φρουρού της ΕΛ.ΑΣ, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Εκείνο το βράδυ, γύρω στις 21:00, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια, ο μικρός Αλέξης άφησε την τελευταία του πνοή, έπειτα από λεκτικό διαξιφισμό των δύο ενστόλων με την παρέα του νεαρού.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο και ο θάνατός του ήταν ακαριάιος.

Η δολοφονία του Αλέξη πυροδοτεί μεγάλες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν για τον άδικο θάνατο ενός παιδιού αλλά και κατά της αστυνομικής βίας.

Το κέντρο της Αθήνας της επόμενες ημέρες γίνεται παρανάλωμα του πυρός στα χέρια των κουκουλοφόρων που βγάζουν όλο τους το μένος σους δρόμους και της βιτρίνες της πρωτεύουσας. Η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, στρέφονται στην Αθήνα, η οποία για μέρες θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.

Το χρονικό της δολοφονίας
Ήταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος βρισκόταν με φίλους του στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Λίγη ώρα πριν, πλήρωμα περιπολικού είχε διαπληκτισμό με τους νεαρούς. Το περιπολικό αποχώρησε, αλλά οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, επέστρεψαν με τα πόδια στο σημείο.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, αφού ζήτησε το λόγο από τους νεαρούς, σήκωσε το όπλο του και πυροβόλησε δύο φορές. Ο 15χρονος μαθητής έπεφτε νεκρός και η δολοφονία του έβαλε φωτιά σε όλη τη χώρα.

121

Ο 15χρονος Αλέξης Γρηγογρόπουλος, αφήνει την τελευταία του πνοή στην αγκαλιά των φίλων του στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια.

Οι ειδικοί φρουροί φεύγουν και στη συνέχεια ενημερώνουν με τον ασύρματο, ότι είχαν δεχθεί επίθεση, εκδοχή που για λίγες ώρες διακινείται από την αστυνομία, όπως και τα σενάρια εξοστρακισμού της σφαίρας.

Το βίντεο όμως μιας νεαρής γυναίκας που είχε δει τι είχε συμβεί, αλλά και οι μαρτυρίες αρκετών πολιτών, που είχαν δει τον Κορκονέα να σημαδεύει και να ρίχνει, πυροδοτούν την οργή των νέων.

Η καταδίκη Κορκονέα
Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε ένα χρόνο αργότερο στις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, καθώς επικράτησε η άποψη πως μια δίκη στην Αθήνα θα προκαλούσε νέες καταστροφές στην πόλη.

Μετά από ενστάσεις, η διαδικασία μεταφέρθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, όπου τελικά η δίκη ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου του 2010. Οι δυο αστυνομικοί φρουροί δήλωσαν αθώοι, το Δικαστήριο όμως του έκρινε ένοχους στις 11 Οκτωβρίου του 2010.

grigoropoulos 1

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, ενώ ο Βασίλης Σαραλιώτης υποβλήθηκε στην ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: Tα ντοκουμέντα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Πορείες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου