ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου σε Σκοπιανούς

ΗΠΑ: Εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου σε Σκοπιανούς

Το ενδεχόμενο να ακυρώσουν τις θεωρήσεις εισόδων (βίζες) και να απαγορεύσουν την είσοδο στο έδαφος τους σε πολιτικούς, δικαστές, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους από τα Σκόπια, οι οποίοι είναι ύποπτοι για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, αλλά και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξετάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας Vest.

Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα υποστηρίζει πως ένα τέτοιο μέτρο από την μεριά των ΗΠΑ θα μπορούσε να ληφθεί σε περίπτωση που η πολιτική κρίση στα Σκόπια οδηγήσει σε δραματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στη χώρα.

Στα μέτρα μάλιστα που εξετάζουν οι ΗΠΑ είναι και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών που πιθανόν διαθέτουν στις ΗΠΑ συγκεκριμένα πρόσωπα από τα Σκόπια, σημειώνει το δημοσίευμα.

Τις τελευταίες ημέρες, η πολιτική κρίση στα Σκόπια έχει λάβει πάντως ευρύτερες διαστάσεις.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, τις προηγούμενες ημέρες, έδωσε στη δημοσιότητα τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων από τις οποίες, όπως ανέφερε, αποκαλύπτεται ο ασφυκτικός έλεγχος της κυβέρνησης στη λειτουργία της δικαιοσύνης και στα μέσα ενημέρωσης, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λειτουργίας του κράτους δικαίου στη χώρα, όπως και διώξεις εις βάρος πολιτικών αντιπάλων του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Ζάεβ, ο οποίος όπως είπε θα γνωστοποιήσει τις επόμενες ημέρες και άλλες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ισχυρίζεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι και του επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας και αντικατασκοπίας της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ (ο οποίος είναι πρώτος εξάδελφος του κ. Γκρούεφσκι) παρακολουθούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες τουλάχιστον 20.000 πολιτών της χώρας, μεταξύ αυτών, του ίδιου, αρχηγών των αλβανικών κομμάτων, προσώπων από το δημόσιο βίο της χώρας, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αλλά και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι το υλικό με τις παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών περιήλθε στην κατοχή του από ανθρώπους των ίδιων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Από τη μεριά του, ο Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγορεί τον Ζόραν Ζάεβ για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας, κατέχει τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων. Παράλληλα, «σε συναντήσεις που είχε τους προηγούμενους μήνες με τον πρωθυπουργό, χρησιμοποίησε αυτές τις κλεμμένες συνομιλίες για να τον εκβιάσει, απαιτώντας τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την προκήρυξη νέων εκλογών».

Το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές έχει προκαλέσει αναταραχή στην πολιτική ζωή των Σκοπίων, ενώ έχει εμβαθύνει την πολιτική κρίση στη χώρα η οποία εκδηλώθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου. Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προϊόν νοθείας από τη μεριά του κυβερνώντος κόμματος, VMRO-DPMNE, του Νίκολα Γκρούεφσκι και απέχει από τη Βουλή. Το κόμμα του Ζόραν Ζάεβ ζητά το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές στη χώρα, αίτημα το οποίο έχει απορρίψει ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις τελευταίες ημέρες, έχει εκφράσει τη βαθιά της ανησυχία για την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, καλώντας τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας να συνεργαστούν για την άρση του σημερινού πολιτικού αδιεξόδου.

Σχετικές ειδήσεις