ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: «Καλύτερα να με βρουν νεκρό σε χαντάκι παρά να καθυστερήσω το Brexit»

Μπόρις Τζόνσον: «Καλύτερα να με βρουν νεκρό σε χαντάκι παρά να καθυστερήσω το Brexit»
Associated Press

Εμμένει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στην άποψη του ότι πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου, δηλώντας μάλιστα ότι «προτιμά να βρεθεί νεκρός στο χαντάκι» παρά να αναβάλει την ημερομηνία του Brexit.

«Πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», επανέλαβε σήμερα σε ομιλία του σε αστυνομικούς στο Γιορκσάιρ. Την άποψη αυτή εκφράζει για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας μία ημέρα μετά την ήττα του στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία ενέκρινε νομοσχέδιο που τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες αναβολή τριών μηνών.

«Θέλουμε εκλογές στις 15 Οκτωβρίου», είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «δεσμεύεται» ότι θα διεξαχθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (17-18 Οκτωβρίου). Όπως είπε, «δεν θέλει καθόλου» να γίνουν εκλογές αλλά δεν βλέπει άλλη διέξοδο. «Αν ο λαός πιστεύει πραγματικά ότι θα πρέπει να μείνουμε στην ΕΕ και μετά την 31η Οκτωβρίου, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι», τόνισε.

Υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα καθυστερήσει το Brexit, όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να δεσμευτεί στον λαό πως δεν θα πάει στις Βρυξέλλες για να ζητήσει εκ νέου αναβολή: «Ναι, μπορώ. Προτιμώ να με βρουν νεκρό σε χαντάκι», υπογράμμισε.

Στην ερώτηση αν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμά του, απάντησε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την εντολή που του έδωσε ο λαός.

Μιλώντας εξάλλου για την αποπομπή των ανταρτών βουλευτών από το Συντηρητικό κόμμα, είπε ότι «η πειθαρχεία είναι σκληρή».

Νέα «μάχη» τη Δευτέρα

Οι Βρετανοί βουλευτές θα ψηφίσουν τη Δευτέρα επί μιας άλλης πρότασης για το αν πρέπει ή όχι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (05/09), ο υπουργός της κυβέρνησης αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θέλει να διεξαχθούν εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειαζόταν από τους βουλευτές για να το κάνει αυτό στην ψηφοφορία που διεξήχθη χθες, Τετάρτη (04/09).

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι να εγκριθεί ένα σχέδιο νόμου που έχει σκοπό να εμποδίσει μια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στο τέλος Οκτωβρίου, κάτι που αναμένεται να συμβεί τη Δευτέρα.

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί σήμερα, Πέμπτη (05/09), στη Βουλή των Λόρδων (άνω Βουλή), η οποία έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να το εγκρίνει, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες. Η Βουλή των Λόρδων ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα βρίσκεται αύριο το απόγευμα στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Χθες η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το σχέδιο νόμου που εμποδίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και νωρίς σήμερα το πρωί η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις προσπάθειες να το μπλοκάρει στην άνω βουλή.

Επιστολή μετριοπαθών βουλευτών των Tόρις για τη διαγραφή των «ανταρτών»

Ανησυχίες και δυσαρέσκεια εκφράζονται στο κόμμα των Συντηρητικών για τους χειρισμούς που αφορούν τη διαγραφή των 21 «ανταρτών» βουλευτών, ως συνέπεια της απόφασής τους να μην στηρίξουν την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την αναβολή του Brexit και τον αποκλεισμό μίας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Βουλευτές του κόμματος υποστηρίζουν ότι οι Τόρις δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν σε εκλογές χωρίς μία διευρυμένη βάση ψηφοφόρων και εκπροσώπων από όλες τις πλευρές και ζητούν από την Ντάουνινγκ Στριτ να επανεξετάσει γρήγορα το ζήτημα της διαγραφής.

Μία ομάδα περίπου 100 Συντηρητικών της μετριοπαθούς ομάδας του κόμματος «Ένα Έθνος» υπέγραψαν επιστολή, που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας του να ανατρέψει την απόφασή του να διαγράψει τους 21 αντάρτες βουλευτές.

Οι βουλευτές που διαγράφηκαν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα με το Συντηρητικό κόμμα σε περίπτωση εκλογών, ενώ, όπως άφησαν να διαφανεί, οι τρεις πρώην υπουργοί Φίλιπ Χάμοντ, Ντέιβιντ Γκοκ και Ρόρι Στιούαρτ αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα ως «ανεξάρτητοι Συντηρητικοί».

Δυσαρέσκεια στο κυβερνών κόμμα επικρατεί και γύρω από το ρόλο του ανώτερου πολιτικού συμβούλου του πρωθυπουργού, του Ντόμινικ Κάμινγκς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Μπόρις Τζόνσον με τους αντάρτες βουλευτές, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο.

Δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο κάνουν λόγο για προσπάθεια του Κάμινγκς να σαμποτάρει ένα συμβιβαστικό σχέδιο που έθεσαν κατά τη συνάντηση οι αντάρτες βουλευτές, προτείνοντας στην κυβέρνηση να ορίσει μία ημερομηνία για την ψηφοφορία των βουλευτών στο νομοσχέδιο που αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο του Οκτωβρίου. Ετσι οι βουλευτές θα είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν πώς διαμορφώνεται το διαπραγματευτικό σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον και μετά να ψηφίσουν εάν χρειάζεται επιπλέον παράταση στις διαπραγματεύσεις. Σχετική πρόταση, που παρουσιάστηκε στη συνάντηση από τον πρώην υπουργό Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ, δέχθηκε έντονες λεκτικές επιθέσεις από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού.

Ράλι για τη στερλίνα καθώς περιορίζονται οι φόβοι για Brexit χωρίς συμφωνία

Ράλι έκανε σήμερα η στερλίνα και ανήλθε σε υψηλό εβδομάδας αφού οι Βρετανοί βουλευτές τάχθηκαν υπέρ πρότασης νόμου που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει τρίμηνη αναβολή στο Brexit εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια μεταβατική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πολιτική αβεβαιότητα παρέμεινε υψηλή αλλά οι παράγοντες της αγοράς εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι που τουλάχιστον φαίνεται να αποφεύχθηκε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Η άρση της άμεσης απειλής ενός Brexit χωρίς συμφωνία βοήθησε τη στερλίνα να ανακτήσει μέρος των πρόσφατων απωλειών της», σχολίασαν αναλυτές της UBS Wealth Management.

Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,4% πάνω από το 1,23 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 28 Αυγούστου, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέγραψε άλμα 1,4%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδός του από τον Μάρτιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες η λίρα κατέγραφε απώλειες καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία. Την Δευτέρα υποχώρησε κάτω από το 1,20 δολάριο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, μια καθυστέρηση του Brexit έως τον Ιανουάριο του 2020 και η διεξαγωγή εκλογών μετά τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη λίρα ακόμα και στο 1,30 δολάριο, σε υψηλό τετραμήνου.

Παρά την ανάκαμψη, το βρετανικό νόμισμα παραμένει σε επίπεδα τουλάχιστον κατά 8% χαμηλότερα από τα υψηλά του Μαρτίου του 2019 όταν ανήλθε σχεδόν στο 1,34 δολάριο, λόγω των φόβων ότι η διεξαγωγή εκλογών είναι ο μόνος τρόπος άρσης του πολιτικού αδιεξόδου.

Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 89,74 πένες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες - ΣΟΚ: Ξεβράστηκε πλοίο - «φάντασμα» μετά από τρία χρόνια

Νέα δημοσκόπηση: Δείτε τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη

Σχετικές ειδήσεις