ΚΟΣΜΟΣ

Παύει η δίωξη του πρώην δικτάτορα της Γουατεμάλας

Παύει η δίωξη του πρώην δικτάτορα της Γουατεμάλας

Σταματούν οι αρχές της Γουατεμάλας τη δίωξη κατά του πρώην δικτάτορα Όσκαρ Μεχία, που κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, λόγω της επιβαρημένης κατάστασης της υγείας του.

Ο εισαγγελέας, Μανουέλ Βάσκες, που έχει αναλάβει την υπόθεση δήλωσε: «Με βάση τις ιατρικές πληροφορίες, κυρίως ψυχιατρικής φύσης, και σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την ποινική δίωξη του Μεχία».

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των γιατρών και Εθνικού Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, ο Όσκαρ Μεχία δεν είναι σε θέση «σωματικά και πνευματικά» να παραστεί σε δίκη. Το άρθρο 76 του ποινικού κώδικα ορίζει η δίωξη μπαίνει στο αρχείο εάν ο κατηγορούμενος δεν δύναται, για λόγους υγείας, να δικαστεί.

Ο 80χρονος Όσκαρ Μεχία Βικτόρες κατέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 1983, ανατρέποντας πραξικοπηματικά έναν άλλο δικτάτορα και νυν βουλευτή, τον Εφραίν Ρίος Μοντ.

Οι περίοδοι διακυβέρνησης της χώρας από τους Μεχία και Μοντ ήταν οι πιο αιματηρές στην ιστορία του εμφυλίου πολέμου της Γουατεμάλας από τον οποίο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν 200.000 άνθρωποι. Τον περασμένο Αύγουστο δικαστήριο καταδίκασε τέσσερις απόστρατους αξιωματικούς για τη σφαγή 201 χωρικών το 1982. Αυτή ήταν η πρώτη καταδίκη στρατιωτικών για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκείνη την εποχή.