ΕΘΝΙΚΑ

Νέα πρόκληση στο Αιγαίο: Τουρκική NAVTEX λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Νέα πρόκληση στο Αιγαίο: Τουρκική NAVTEX λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Νέα NAVTEX στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα από Ρόδο και Κρήτη, ακριβώς πάνω στην λωρίδα «τεμαχισμού» της ελληνικής ΑΟΖ, εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη (04/12), η Τουρκία.

Την NAVTEX εξέδωσαν οι υδρογραφικές υπηρεσίες της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα ο σταθμός της Αττάλειας. Σημειώνεται ότι αυτό πραγματοποιείται μετά από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, των χαρτών με τις τουρκικές αξιώσεις στη Μεσόγειο και τη Σύνοδο του NATO.

Ειδικότερα, η NAVTEX προβλέπει ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σε τεράστια θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Ρόδο, που θα διεξεαχθούν αύριο Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το πρωί.

Στην κόψη του ξυραφιού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρείται η σημερινή (04/12) συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Τη συνάντηση επιβεβαίωσαν χθες, Τρίτη (03/12), κυβερνητικές πηγές, που ανέφεραν ότι το κρίσιμο τετ-α-τετ θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 (14:30 ώρα Λονδίνου).

Στη συνάντηση, η οποία και θα γίνει έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη σημερινή συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ανοίξει ολόκληρη τη βεντάλια της τουρκικής προκλητικότητας, υπογραμμίζοντας στον συνομιλητή του, ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας «να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Ο πρωθυπουργός είχε άλλωστε προαναγγείλει ότι θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ και θα ζητήσει από τη βορειοατλαντική συμμαχία να πάρει θέση.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με «αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι ελληνικές θέσεις στην ουσία του ζητήματος είναι ξεκάθαρες.

Τονίζουν δε, πως η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - με τεχνάσματα, όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

«Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τζέφρι Πάιατ στο CNN Greece: Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

«Ξεφεύγει» η κατάσταση: Απίστευτη τουρκική πρόκληση - Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να έχουν ΑΟΖ

Σχετικές ειδήσεις