ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πιστός στη γραμμή Σουλεϊμανί ο διάδοχός του - «Θα συνεχίσουμε με σθεναρότητα»

Ιράν: Πιστός στη γραμμή Σουλεϊμανί ο διάδοχός του - «Θα συνεχίσουμε με σθεναρότητα»
ASSOCIATED PRESS

Την πορεία που χάραξε ο προκάτοχός του, Κασέμ Σουλεϊμανίθα συνεχίσει ο νέος διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς του Ιράν.

«Θα συνεχίσουμε σε αυτό το φωτεινό μονοπάτι με σθεναρότητα», υπογράμμισε ο ταξίαρχος Εσμαήλ Γαανί, ο οποίος διαδέχθηκε τον υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα στο Ιράκ, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό δίκτυο IRIB.

Ο νέος διοικητής της Δύναμης Αλ Κουντς σημείωσε επίσης, ότι τα χθεσινά (08/01) ιρανικά πυραυλικά πλήγματα σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ, θα διώξουν εντέλει τις ΗΠΑ από την περιοχή.

«Το Ιράν θα πάρει σκληρότερη εκδίκηση»

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα, ότι το Ιράν «θα πάρει σύντομα σκληρότερη εκδίκηση» μετά την επίθεση της Τεχεράνης με πυραύλους εναντίον αμερικανικών θέσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Tasnim το οποίο επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο επικαλέστηκε τον ανώτερο αξιωματικό Αμπντολάχ Αραγκί, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν φαίνεται «να υπαναχωρεί» μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που δεν προκάλεσαν θύματα μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Εξάλλου το Tasnim επικαλέστηκε και τον αναπληρωτή διοικητή των «Φρουρών της Επανάστασης» Αλί Φανταβί ο οποίος δήλωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων αποτελούν επίδειξη της ιρανικής, στρατιωτικής ισχύος και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».

Στο μεταξύ ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ απέρριψε ως «απίστευτη» την πρόταση των ΗΠΑ για συνεργασία, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

Ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί, στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Ιράν στη χθεσινή επιστολή της Αμερικανίδας πρεσβευτή στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «εισήγαγε μια νέα φάση κλιμάκωσης και εχθρότητας προς το Ιράν» με τον φόνο του Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου.

Η Κραφτ στην επιστολή της με την οποία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι «έτοιμη να αρχίσει χωρίς προϋποθέσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν» με στόχο «να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει περαιτέρω η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια και η κλιμάκωση από πλευράς του ιρανικού καθεστώτος».

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, ενημέρωσε με επιστολή της το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί στην πρωτεύουσα του Ιράκ με αεροπορικό πλήγμα ήταν πράξη «αυτοάμυνας»

Διεμήνυσε δε, ότι η κυβέρνησή της θα αναλάβει όποια περαιτέρω δράση κρίνει «απαραίτητη» για να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό και τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Στην επιστολή της, η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια Κέλι Κραφτ, τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι «έτοιμη να αρχίσει χωρίς προϋποθέσεις σοβαρές διαπραγματεύσεις με το Ιράν» με στόχο «να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει περαιτέρω η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια» και «η κλιμάκωση από πλευράς του ιρανικού καθεστώτος».

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη την περασμένη Παρασκευή, με βομβαρδισμό από αέρος ήταν δικαιολογημένη και νόμιμη δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, επιχειρηματολόγησε η Κραφτ στην επιστολή της, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Στο κείμενο προστίθεται ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προχωρήσουν σε επιπρόσθετες ενέργειες στην περιοχή όπως απαιτείται για να συνεχίσουν να προστατεύουν το προσωπικό και τα συμφέροντά τους».

Βάσει του Άρθρου 51, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένα να «ενημερώνουν αμέσως» το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνουν ασκώντας το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα.

Οι ΗΠΑ είχαν επικαλιστεί επίσης το Άρθρο 51 για να δικαιολογήσουν την έναρξη επιχειρήσεων στη Συρία το 2014 εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση»

Το Ιράν «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου», διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη με επιστολή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες. «Η επιχείρηση ήταν ακριβής και είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να υπάρξουν έτσι παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων» ή ζημιές «σε πολιτικές εγκαταστάσεις» στις περιοχές του Ιράκ οι οποίες επλήγησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης με βαλλιστικούς πυραύλους χθες Τετάρτη, ανέφερε ο Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί στην επιστολή του.

Η Τεχεράνη άσκησε το «δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ όταν «άρχισε και ολοκλήρωσε μετρημένα και συμμετρικά στρατιωτικά αντίποινα» για τη δολοφονία του «μάρτυρα» υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, αναφέρει ακόμα το κείμενο της επιστολής του πρεσβευτή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Έξω φρενών» στην Τουρκία με την σύνοδο του Καΐρου: Ψευδή τα επιχειρήματά σας

Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αυτή είναι η στρατιωτική ισχύς της Τεχεράνης απέναντι στον αμερικανικό στρατό

Σχετικές ειδήσεις