ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανική γρίπη: Τα ολέθρια λάθη του 1918 που δεν πρέπει να επαναλάβουμε το 2020 με τον κορονοϊό

Ισπανική γρίπη: Τα ολέθρια λάθη του 1918 που δεν πρέπει να επαναλάβουμε το 2020 με τον κορονοϊό

Η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται, όμως η ανθρωπότητα φαίνεται πως έχει πάρει το μάθημά της!

Έχουν περάσει περισσότερα από 100 χρόνια από την τελευταία φορά που ο πλανήτης βρέθηκε μπροστά σε μια πανδημία. Η ισπανική γρίπη σκότωσε 50 εκατομμύρια ανθρώπους, νούμερα που ευτυχώς, το 2020 εν μέσω κορονοϊού μοιάζουν μακρινό σενάριο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκείνη η «μαύρη περίοδος» για την ανθρωπότητα, ίσως αποδειχθεί σωτήρια σήμερα, καθώς το 1918, ήταν άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο θα σταματούσε η επέλαση της φονικής γρίπης. Όταν οι άνθρωποι κατάλαβαν το τρόπο να την σταματήσουν, είχα ήδη πεθάνει 50 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.

Ποιος ήταν ο τρόπος; Ο περιορισμός των διατομικών επαφών ανάμεσα στους ανθρώπους, δηλαδή με την γλώσσα του 2020, έπρεπε απλά να... μείνουν σπίτι!

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σημειώθηκε τονΣεπτέμβριο του 1918, δηλαδή 9 μήνες ύστερα από το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας και στην καθοδική φάση της καμπύλης, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ υπήρχαν 600 ναυτικοί οι οποίοι νοσούσαν. Όμως, ο δήμαρχος αποφάσισε το γεγονός αυτό ήταν αμελητέο και σε καμία περίπτωση δεν τον υποχρέωνε να ματαιώσει την προγραμματισμένη παρέλαση, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να συνωστίζονται στο κέντρο της πόλης. Η εκδήλωση έγινε κανονικά, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1918. Την 1η Οκτωβρίου τα κρούσματα είχαν ανέβει στα 635. Τις επόμενες ημέρες η Φιλαδέλφεια θα αναδεικνυόταν σε πρωταθλήτρια ως προς το πλήθος θανάτων εξαιτίας της ισπανικής γρίπης. Χάθηκαν πάνω από 10.000 άνθρωποι.

Η «παγίδα» με τα μηδενικά κρούσματα

Όμως δεν ήταν μόνο η έξαρση της ισπανικής γρίπης που έφερε εκατόμβες θυμάτων, αλλά και η... ύφεσή της, καθώς δεν προσέχθηκε όπως θα έπρεπε.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το Σαν Φρανσίσκο. Αμέσως μόλις φάνηκε ότι τα κρούσματα εκμηδενίζονται, διοργανώθηκε κι εκεί μια μεγάλη παρέλαση, προκειμένου η πόλη να πανηγυρίσει την έξοδο από την καραντίνα. Η ισπανική γρίπη καραδοκούσε και πολύ σύντομα σάρωσε τον πληθυσμό της περιοχής.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Οι ανόητοι στα χρόνια της πανδημίας - Δείτε τις φωτογραφίες και θα πειστείτε!

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο χάρτης του φονικού ιού στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές παραμένουν «αλώβητες»

Κορονοϊός - Έλληνας καθηγητής του Johns Hopkins προειδοποιεί: Oι συνέπειες του ιού στους πνεύμονες



Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών, στην ίδια εκείνη χρονική φάση σημειώθηκε μια παρόμοια παρέλαση στο Σεντ Λούις, για τον ίδιο λόγο, ωστόσο οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να την ακυρώσουν. Απόφαση που αποδείχτηκε σωτήρια καθώς το νούμερο των θυμάτων ήταν σαφώς μικρότερο από εκείνο του Σαν Φρανσίσκο. Ενδεικτικά, το Σεντ Λούις κατέγραψε 700 θανάτους, την ίδια ώρα που το Σαν Φρανσίσκο είχε χιλιάδες!

Τι λένε οι ειδικοί

Ενώ ο κορονοϊός φαίνεται να μπαίνει σε μια φάση ύφεσης, ο Αμεριανός επιδημιολόγος, Λάρι Μπρίλιαντ, μιλώντας στο CNN, εξέφρασε την άποψη για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το στάδιο αυτό, ώστε να αποφύγουμε τα γεγονότα του 1918.

«Η εικόνα που σχηματίζεται με την καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας δεν θυμίζει ένα "μοναχικό βουνό", σαν μια πυραμίδα με μια ψηλή κορυφή και απότομες πλαγιές. Νομίζω ότι πιο κοντά σε αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ένα άλλο σχήμα, το τσουνάμι. Δηλαδή, με ένα πολύ μεγάλο κύμα που υψώνεται στην πρώτη φάση και μια ακολουθία μικρότερων κυμάτων να έπεται. Το πόσο μεγάλα θα είναι αυτά τα κύματα εξαρτάται από εμάς τους ίδιους», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Πρωτόγνωρες εικόνες στη Βαρβάκειο: Η ουρά τύλιξε όλο το τετράγωνο! (pics+vids)

Σχετικές ειδήσεις