ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Υπεγράφη πρωτόκολλο διατήρησης της Αγίας Σοφίας σε μνημείο της UNESCO

Τουρκία: Υπεγράφη πρωτόκολλο διατήρησης της Αγίας Σοφίας σε μνημείο της UNESCO

Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στις πρώτες αλλαγές στην Αγία Σοφία.

Πρωτόκολλο με το οποίο επιβεβαιώνουν ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, παρά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, συνυπέγραψαν το υπουργείο Πολιτισμού και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

«Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, η Αγία Σοφία θα φυλάσσεται όπως πάντα. Υπογράφουμε ένα πρωτόκολλο, το οποίο αναφέρει ότι θα διατηρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι εργασίες αποκατάστασης στα κτήρια θα επιταχυνθούν. Οι τουρίστες θα μπορούν να μπουν δωρεάν στην Αγία Σοφία», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Μεχμέτ Ερσόι σε δημοσιογράφους στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου.

Οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στις πρώτες αλλαγές στην Αγία Σοφία ώστε αυτή να λειτουργήσει ως τζαμί, με το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας να διαμηνύει πως θα διατηρήσει τον μνημειακό της χαρακτήρα.

Αλλά και ο επικεφαλής της Diyanet, της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας, Αλί Ερμπάς, πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται μια αυξημένη ροή επισκεπτών στην Αγία Σοφία.

«Η Αγία Σοφία είναι κληρονομιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, είναι ένα από τα καλύτερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, και αισθανόμαστε τιμή να το διατηρούμε. Πιστεύω ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πηγαίνουν εκεί τόσο για προσευχή όσο και για επίσκεψη, θα αυξηθεί σε εκατομμύρια», προέβλεψε ο Ερμπάς.

Στις 10 Ιουλίου, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε το διάταγμα του 1934 το οποίο μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για τη χρήση της ως τέμενος. Μέσα στις επόμενες ώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα.

Το κτήριο, το οποίο είχε αρχικά κατασκευαστεί ως βυζαντινός καθεδρικός, αναμένεται να ανοίξει για μουσουλμανικές προσευχές στις 24 Ιουλίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άγριο σεξ και φωνές σε νοσοκομείο στα Τρίκαλα - Κάλεσαν την αστυνομία