ΚΟΣΜΟΣ

H Συρία δεν αποδέχεται το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου

H Συρία δεν αποδέχεται το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου

Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφαρί δε συμφώνησε με το τελευταίο σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο στοχεύει στη λύση της κρίσης και καλεί τον πρόεδρο Μπασάρ αλ- Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία.


Συγκεκριμένα ο πρέσβης δήλωσε ότι η Συρία αντιμετωπίζει τους εχθρούς της, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε τις δυτικές χώρες και τα κράτη - μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ότι «υποδαυλίζουν την κρίση».

Έπειτα από τη χθεσινή έκκληση τόσο του Αραβικού Συνδέσμου, όσο και του Κατάρ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει για να σταματήσει η «φονική μηχανή» του συριακού καθεστώτος, τα μέλη του Συμβουλίου παρουσία των υπουργών Εξωτερικών πολλών χωρών, εξετάζουν τα προσεχή βήματα σχετικά με τις αιματηρές εξελίξεις στη Συρία.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό της κατάστασης πως μέσα σε δέκα μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, Χίλαρι Κλίντον, Αλέν Ζυπέ και Ουίλλιαμ Χαγκ, ασκούν έντονες πιέσεις στον ΟΗΕ να βρει λύση, ωστόσο η Συρία, μέσω του διπλωματικού της εκπροσώπου, απέρριψε το σχέδιο το οποίο βασίζεται στον Αραβικό Σύνδεσμο λέγοντας μάλιστα ότι «δεν μπορεί να είμαστε πυρομανείς και πυροσβέστες ταυτόχρονα».

Η Ρωσία όπως και η Κίνα απορρίπτει, το σχέδιο του Συμβουλιου Ασφαλείας, υποστηρίζοντας, μέσω του πρέσβη της στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ότι δε μπορεί να παρεμβαίνει σε εσωτερική διαμάχη.