ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Δείτε LIVE και στα ελληνικά το πρώτο debate ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ: Δείτε LIVE και στα ελληνικά το πρώτο debate ανάμεσα σε Τραμπ και Μπάιντεν

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν διασταυρώνουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους σε ένα καθοριστικής σημασίας debate.

Η 90λεπτη τηλεοπτική αναμέτρηση, διεξάγεται με ένα περιορισμένο αριθμητικά κοινό με φυσική παρουσία και υπό τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο χώρος διοργάνωσης της τηλεμαχίας είναι το πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Κλίβελαντ.

Το ντιμπέιτ θα είναι χωρισμένο σε έξι μέρη:

  • Η θητεία των Τραμπ και Μπάιντεν
  • Το Ανώτατο Δικαστήριο
  • Η πανδημία του κορονοϊού
  • Η οικονομία
  • Η ακεραιότητα των εκλογών
  • Οι "φυλετικές διακρίσεις και η βία" σε αμερικανικές πόλεις.

Δείτε LIVE εικόνα

Οι δύο άνδρες θα επιχειρήσουν να περιγράψουν τις εντελώς διαφορετικές οπτικές τους για το μέλλον, καθώς περισσότεροι από 1.000.000 Αμερικανοί έχουν ήδη αρχίσει να ψηφίζουν.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο, καθώς οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι θα αναμετρηθούν τηλεοπτικά πέντε μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν θα αναπτύξουν τις θέσεις τους πάνω σε μια σειρά από επείγουσες πολιτικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης της πανδημίας του κορονοϊού - η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και έχει αφήσει άνεργους εκατομμύρια πολίτες-, της πιθανής επικύρωσης του διορισμού της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα κατά των ρατσιστικών διακρίσεων.

Επιπλέον, σύμβουλοι του Λευκού Οίκου λένε ότι ο 74χρονος Τραμπ θα προκαλέσει επιθετικά τον Μπάιντεν αναφορικά με την θητεία του σε ζητήματα όπως το εμπόριο, η ενέργεια και η φορολογία και θα είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τον εαυτό του για το ότι δεν κατέβαλε φόρους.

Από την πλευρά του ο 77χρονος Μπάιντεν, θα επισημάνει σε ποιά θέματα ο Τραμπ δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, όπως είπε μια πηγή που γνωρίζει την στρατηγική του. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα ασκήσει κριτική εις βάρος του νυν προέδρου για την διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους του και ότι θα υπογραμμίσει τις προσπάθειες του Τραμπ να καταργήσει το αποκαλούμενο Obamacare, όπως έχει γίνει γνωστός ο Νόμος για την Προσιτή Περίθαλψη.

Είναι η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες προεδρικές τηλεμαχίες.

Τι «δείχνουν» οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δίνουν «καθαρό» νικητή.

Παρόλα αυτά η εμπειρία, των εκλογών του 2016, δεν επιτρέπει την απόλυτη αναφορά σε κανένα πιθανό αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά, οι μετρήσεις της New York Times δίνουν νικητή τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Για πρώτη φορά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της μεγάλη αμερικανικής εφημερίδας, ο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό που καλύπτει ακόμα και το πιθανό λάθος του συν/πλην 3%.

Ο Μπάιντεν έδωσε στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του

Λίγες ώρες πριν από την πρώτη του τηλεμαχία με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν έδωσε στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του για το 2019 και το επιτελείο του κάλεσε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, ο οποίος δέχεται σφοδρή κριτική γιατί δεν αποκαλύπτει τα δικά του φορολογικά δεδομένα, να κάνει το ίδιο.

Ο Μπάιντεν, που πρόκειται να μοιραστεί τη σκηνή με τον Τραμπ τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Κλίβελαντ, έκανε αυτήν την κίνηση δύο ημέρες αφότου η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πλήρωσε μόλις 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος το 2016 και το 2017 – και τίποτα στα 10 από τα 15 προηγούμενα χρόνια. Ο Τραμπ ανέκαθεν προσπαθούσε να κρατήσει μυστικά τα προσωπικά του οικονομικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα φορολογικά δεδομένα του Μπάιντεν, ο ίδιος και η σύζυγός του Τζιλ πλήρωσαν περισσότερα από 346.000 δολάρια σε ομοσπονδιακούς και άλλους φόρους το 2019, έχοντας δηλώσει εισόδημα περίπου 985.000 δολαρίων. Στη συνέχεια ζήτησαν επιστροφή περίπου 47.000 δολαρίων λόγω υπερβολικής φορολόγησης.

Σήμερα δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα οι φορολογικές δηλώσεις της Κάμαλα Χάρις, της υποψήφιας αντιπροέδρου των Δημοκρατικών.

«Πρόκειται για ιστορικό επίπεδο διαφάνειας που αποσκοπεί να ανακτήσουν οι Αμερικανοί την εμπιστοσύνη τους για άλλη μια φορά στο ότι οι ηγέτες τους θα φροντίζουν για τον λαό και όχι για τα δικά τους κέρδη», είπε στους δημοσιογράφους η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, η υποδιευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν. «Κύριε πρόεδρε, δώστε τις δικές σας φορολογικές δηλώσεις ή βουλώστε το», πρόσθεσε.

Καθώς ένα εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει και ο χρόνος τελειώνει για να αλλάξουν άποψη ή να επηρεαστούν οι αναποφάσιστοι, το διακύβευμα είναι τεράστιο σ’ αυτήν την πρώτη τηλεμαχία, πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η τηλεμαχία, η πρώτη από τις τρεις συνολικά, θα διαρκέσει 90 λεπτά και θα φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο Κέις Γουέστερν Ριζέρβ του Κλίβελαντ. Τραμπ και Μπάιντεν θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για μια σειρά θεμάτων, από την πανδημία του νέου κορονοϊού, μέχρι τον διορισμό της συντηρητικής δικαστού Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο και τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις για φυλετική δικαιοσύνη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο κορονοϊός «λυγίζει» την Αττική – Πάνω από τα μισά κρούσματα στην πρωτεύουσα