ΚΟΣΜΟΣ

Οι άγνωστες κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία: Γιατί «κλαίνε» στην Άγκυρα

Οι άγνωστες κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία: Γιατί «κλαίνε» στην Άγκυρα

Όσο και αν η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ότι δεν την αφορούν οι κυρώσεις, η αλήθεια είναι διαφορετική μετά και το τελευταίο μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) σε βάρος της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπογραφούν καινούργια ή να ανανεωθούν όσα συμβόλαια τρέχουν με την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία.

«Δεν θα εκδοθούν νέες άδειες εξαγωγής ή άλλες εξουσιοδοτήσεις που θα ονομάζουν την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία ως συμβαλλόμενο μέρος. Αυτό περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε συμφωνίες που έχουν ήδη εγκριθεί και άδειες σε συνέχεια συμφωνιών που έχουν εγκριθεί προηγουμένως», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το άμεσο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία είναι αυτό της συντήρησης συστημάτων που είναι αμιγώς αμερικανικά ή φέρουν αμερικανική τεχνολογία όπως εξηγεί στα ΝΕΑ ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Νέων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε ανταλλακτικά για αμερικανικά οπλικά συστήματα όπως τα ελικόπτερα Super Cobra» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μετά τη μεγάλη απώλεια των F-35 μια σειρά προγραμμάτων παραγωγής όπλων και οπλικών συστημάτων κινδυνεύει να μείνει πίσω.

Για παράδειγμα αμερικανικό κινητήρα χρησιμοποιούν, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, τα τουρκικά ελικόπτερα Τ129 ΑΤΑΚ και τα Τ-625 Gokbey. Ειδικά, δε, για τα ΑΤΑΚ η Τουρκία θα αντιμετωπίσει προβλήματα και στις εξαγωγές που σχεδίαζε.

Οι κυρώσεις φέρνουν «φρένο» και στο μεγαλεπήβολο σχέδιο για την παραγωγή του τουρκικού μαχητικού TF-X, ένα πρόγραμμα που είχε ήδη παγώσει μετά την αδυναμία να βρεθεί κινητήρας και σίγουρα η εξέλιξη αυτή με τις ΗΠΑ κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αναζήτηση.

Παρόμοια προβλήματα θα αντιμετωπίσει και το πρόγραμμα των τουρκικών ελικοπτέρων Τ70 που ενσωματώνουν αμερικανική τεχνολογία.

Δυσκολίες θα πρέπει να περιμένει η Άγκυρα και στην υλοποίηση του σχεδίου εξαγωγών της κορβέτας κλάσης ADA που διαθέτει αμερικανικά όπλα όπως τα βλήματα RIM 116 Rolling Airframe Missile.

Δεν αποκλείεται τέλος να υπάρξει καθυστέρηση και στο πρόγραμμα αναβάθμισης των ραντάρ των τουρκικών F-16 που πραγματοποιείται, μεν, στην Τουρκία αλλά με αμερικανική συνδρομή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι οδήγησε τη Δυτική Αττική σε αυστηρό lockdown – Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν