ΚΟΣΜΟΣ

Καιρός: Προσοχή μέχρι την Τετάρτη - Διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα πληγούν

Καιρός: Προσοχή μέχρι την Τετάρτη - Διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα πληγούν

Καιρός: Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας, κινούμενα από τα βορειοδυτικά προς τα ανατολικά, αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα έως τα μέσα της νέας εβδομάδας.

Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας, θα επηρεάσει από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 23/01 τη Δυτική Ελλάδα με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα έντονα φαινόμενα προοδευτικά θα επεκταθούν σχεδόν στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας και το βράδυ στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Τοπικά θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα πελάγη. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής 24/01 ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση σχεδόν σε όλη τη χώρα, με παράλληλη πρόσκαιρη εξασθένηση των ανέμων.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται η κατανομή των φαινομένων και οι άνεμοι που θα πνέουν, αργά το βράδυ του Σαββάτου 23/01 και τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες προς Κυριακή 24/01.

Το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το πρώτο, αναμένεται να επηρεάσει από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής 24/01 τη Δυτική Ελλάδα και βαθμιαία έως το πρωί της Δευτέρας 25/01 σχεδόν το σύνολο της χώρας.

Το τρίτο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη χώρα το διήμερο Τρίτη 26/01 -Τετάρτη 27/01, με τα έως τώρα στοιχεία να δείχνουν ότι θα συνοδευτεί από σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και πιθανότατα χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της Β. Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Περισσότερα στοιχεία για το δεύτερο και τρίτο κύμα κακοκαιρίας θα δοθούν με νεότερες ανακοινώσεις.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ το πρώτο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από σήμερα το μεσημέρι κυρίως στα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καιταγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν:

  • Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (23-01-2021) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πρόσκαιρα το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (24-01-2021).
  • Από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (24-01-2021) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανώς πρόσκαιρα αργά το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (25-01-2021).

Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν από το Σάββατο (23-01-2021) μέχρι και τη Δευτέρα (25-01-2021) στα πελάγη, που πιθανώς το Σάββατο το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο να φτάσουν τοπικά 9 μποφόρ.

Το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας προβλέπεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (26-01-2021) από τα βορειοδυτικά, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας χώρας, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους.

Δείτε ΕΔΩ πού βρέχει τώρα

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Στη δυτική Ελλάδα, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους έντονα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πρόσκαιρα το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και πιθανώς το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο 9 μποφόρ. Τη νύχτα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν στην Αττική και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 8 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, λίγες νεφώσεις που γρήγορα α αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές που από το βράδυ θα ενταθούν. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 8 και 12 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στη Θράκη και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά από τις απογευματινές ώρες. Τις βραδινές ώρες πιθανώς να εκδηλωθούν κυρίως στο Θρακικό μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και πρόσκαιρα το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους πυκνές από τις μεσημβρινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και πιθανώς της δυτικής Στερεάς.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από το βράδυ πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία 5 με 7 και από το απόγευμα στα ανατολικά και τα νότια 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το βράδυ πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία 5 με 7 και στις Κυκλάδες από αργά το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και το βράδυ πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Σάμος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως από το βράδυ.

Άνεμοι: Νότιοι 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Γλείφει εκεί που έφτυνε - Του βγήκαν ξινά τα νταηλίκια