ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πληρωμές σε χρυσό ή τοπικά νομίσματα για το πετρέλαιο

Ιράν: Πληρωμές σε χρυσό ή τοπικά νομίσματα για το πετρέλαιο

Σε χρυσό, τοπικά νομίσματα ή σε είδος θα δέχεται το Ιράν στο εξής τις πληρωμές του πετρελαίου του, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, καθώς το τραπεζικό εμπάργκο από τη Δύση εμποδίζει τις συναλλαγές του σε ισχυρά νομίσματα.

«Στις εμπορικές αυτές συναλλαγές με άλλες χώρες, το Ιράν δεν συναλλάσσεται μόνο σε δολάρια, κάθε χώρα μπορεί να πληρώσει με το δικό της νόμισμα ή με χρυσό», δήλωσε ο πρόεδρος της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας Μαχμούντ Μπαχμανί.

Για τις εξαγωγές, «το Ιράν δέχεται επίσης από την Κίνα ή την Ινδία προϊόντα στη θέση των νομισμάτων και αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα», προσέθεσε.

Η Τεχεράνη αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εισαγωγή ισχυρών νομισμάτων από τις εξαγωγές του λόγω του τραπεζικού εμπάργκο που επιβλήθηκε σταδιακά από το 2010 από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των κυρώσεων για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το Ιράν, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του ΟΠΕΚ, αντλεί το 80% των πόρων του σε συνάλλαγμα από την πώληση πετρελαίου ή πετρελαϊκών προϊόντων, στην οποία το δολάριο είναι εν γένει το νόμισμα αναφοράς.

«Βρήκαμε μεθόδους για να αποσύρουμε το δολάριο από τις συναλλαγές μας με τις άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας τα τοπικά νομίσματα ή την ανταλλαγή ειδών για να παρακάμψουμε τις κυρώσεις», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγσί, μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.