ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Τέλος στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους κάτω των 55 στον Καναδά

Κορονοϊός: Τέλος στο εμβόλιο της AstraZeneca για τους κάτω των 55 στον Καναδά

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ανοσοποίησης (NACI), του Καναδά, συστήνει το «πάγωμα» του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 55 ετών, λόγω ανησυχίας ότι μπορεί να συνδέεται με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

Ο Καναδάς προστέθηκε στον κατάλογο με τις χώρες που έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. «Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το όφελος από την παροχή εμβολίων AstraZeneca Covid-19 σε ενήλικες κάτω των 55 ετών, λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους», δήλωσε η Δρ Σέλεϊ Ντικς, αντιπρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ανοσοποίησης.


Η ανησυχία για σύνδεση του εμβολίου με την εμφάνιση σπάνιων θρομβώσεων μεγαλώνει, ενώ η πρόταση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού έλαβε υπόψη της και τα νέα στοιχεία από την Ευρώπη που αναφέρουν ότι η πιθανότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης παρενέργειας μπορεί να είναι έως και μια στις 100.000.


Από την πλευρά του ο δρ. Τζος Ράινερ, επικεφαλής της ομάδας εμβολιασμού της Μανιτόμπα, επισήμανε ότι «παρά το ότι πιστεύουμε πως τα οφέλη για όλες τις ηλικίες είναι πολλαπλάσια από τον κίνδυνο, δεν αισθάνομαι άνετε με τη λέξη “πιθανόν”.

«Θέλω να δω περισσότερα δεδομένα από την Ευρώπη ώστε να έχω καλύτερη εικόνα».
Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει λάβει έγκριση σε περισσότερες από 70 χώρες, ενώ αποτελεί το βασικό προϊόν πίσω από το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού Covax για τις φτωχότερες χώρες.


Τις προηγούμενες εβδομάδες αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ωστόσο αποφάνθηκε υπέρ της χορήγησής του, κρίνοντας ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τους όποιους κινδύνους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Με αυστηρά μέτρα το λιανεμπόριο, ανοίγει η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, πιο πίσω τα σχολεία