ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Οι ένορκοι αποφάσισαν - Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας

Τζορτζ Φλόιντ
ASSOCIATED PRESS

Οι ένορκοι της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν, του 45χρονου πρώην αστυνομικού που κατηγορείται για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, κατέληξαν σε μια απόφαση και σήμερα περίπου τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας αναμένεται η ανάγνωση της ετυμηγορίας, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Η δίκη διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς στην πόλη οργανώνονται και πάλι καθημερινές διαδηλώσεις, μετά τον πρόσφατο θάνατο ενός νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος πυροβολήθηκε από μια αστυνομικό κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

Ο δικηγόρος του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αστυνομικού που δικάζεται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ζήτησε την Δευτέρα την αθώωση του πελάτη του, λέγοντας ότι η κατηγορούσα αρχή δεν παρείχε αδιάσειστες αποδείξεις της ενοχής του.

Η κατηγορούσα αρχή «απέτυχε να παράσχει αποδείξεις πέραν πάσης αμφιβολίας και ο κ. Σόβιν πρέπει επομένως να κριθεί αθώος», δήλωσε ο Έρικ Νέλσον έπειτα από σχεδόν τρεις ώρες αγόρευσής του.

Ο Τζορτζ Φλόιντ «ζητούσε βοήθεια μέχρι την τελευταία πνοή του», προτού να πεθάνει κάτω από το γόνατο του Ντέρεκ Σόβιν, περιέγραψε ο εισαγγελέας στην τελική αγόρευσή του την Δευτέρα.

«Ο Τζορτζ Φλόιντ παρακαλούσε μέχρι που δεν μπορούσε πια να μιλήσει. Χρειαζόταν μόνο λίγη ευσπλαχνία και κανείς δεν την επέδειξε εκείνη την ημέρα», είπε ο εισαγγελέας Στιβ Σλάιτσερ, απευθυνόμενος στους ενόρκους.

Ο εισαγγελέας Στιβ Σλάιτσερ επισήμανε επίσης ότι ο αστυνομικός δεν έκανε τίποτα για να επαναφέρει τον κρατούμενό του, μολονότι είχε εκπαιδευτεί να δίνει τις πρώτες βοήθειες.

«Ο κατηγορούμενος δεν δικάζεται επειδή είναι αστυνομικός» αλλά «δικάζεται για αυτό που έκανε», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τον Σόβιν ότι «πρόδωσε το σήμα του».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το καλεντάρι της άρσης των μέτρων: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει άνοιγμα σχολείων, εστίασης, μετακινήσεων