ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει άρση πατέντας για τα εμβόλια του κορονοϊού

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν
AP

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

«Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αυτήν την στιγμή «ο βασικός εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο» και κάλεσε τις άλλες χώρες που παράγουν εμβόλια να άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εμφανιζόταν θετική απέναντι στην προοπτική αυτή, με το επιχείρημα ότι η διαδικασία θα πάρει πολύ χρόνο, ελλείψει μέσων παραγωγής που μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα. Όμως, πρόσφατα η Ενωση φάνηκε να μισανοίγει την πόρτα.

«Μία μεταφορά πατέντας θα σήμαινε έναρξη της παραγωγής σε έναν χρόνο έως 14 μήνες...Το επόμενο έτος, όταν θα έχουμε επιτύχει την αύξηση της παραγωγής των εργοστασίων μας, μπορεί να τεθεί το θέμα», δήλωσε την Δευτέρα ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν.

Ωστόσο, «άμεσα καλούμε όλους τους παραγωγούς εμβολίων να επιτρέψουν την εξαγωγή και να αποφύγουν κάθε περιορισμό που μπορεί να διαταράξει τις (φαρμακευτικές) εφοδιαστικές αλυσίδες», επέμεινε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο de facto δεν έχει εξαγάγει ούτε μία δόση εμβολίου που έχει παραχθεί στο έδαφός του και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βάσει προεδρικής απόφασης απαγορεύεται αυστηρά η εξαγωγή εμβολίων και περιορίζεται η εξαγωγή συστατικών για την παραγωγή εμβολίων.

Αντίθετα, «η ΕΕ εξάγει προς περισσότερες από 90 χώρες», από την Ιαπωνία μέχρι το Μεξικό και την Κολομβία, γεγονός που την καθιστά «το φαρμακείο του κόσμου» και «την μόνη δημοκρατική ζώνη που εξάγει σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Περισσότερα από 200 εκατομμύρια δόσεων που παράγονται στην Ευρώπη εξάγονται, δηλαδή αριθμός αντίστοιχος με τα εμβόλια που η Ε.Ε. προσφέρει στους δικούς της πολίτες», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τη στήριξή τους στην πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για άρση στις πατέντες των εμβολίων κορονοϊού εξέφρασαν οι ΗΠΑ με δήλωση της εκπροσώπου τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, προκαλώντας αίσθηση διεθνώς.

Η άρση για τις πατέντες δεν θα γίνει αυτόματα αλλά θα πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Εκτιμάται, πάντως, ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει το αίτημα αυτό θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των διεργασιών.

Για την ώρα, όπως σημειώνει ο Guardian, υπάρχει αντίσταση σε μια εξέλιξη αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελβετία.

Όπως σημειώνεται οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 που συναντήθηκαν στο Λονδίνο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το θέμα αυτό. Το σχέδιο των G7 καλεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση του προγράμματος διανομής εμβολίων Covax του ΟΗΕ.

Οι διαφωνούντες με την άρση για τις πατέντες υποστηρίζουν ότι δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την παραγωγή και διανομή των εμβολίων προσθέτοντας ότι τυχόν άρση θα είχε σημαντική επίδραση στα κίνητρα των φαρμακευτικών εταιρειών να παράγουν γρήγορα εμβόλια στο μέλλον.

Όσοι συμφωνούν με την άρση λένε ότι αποτελεί μια απαραίτητη κίνηση για την μεγαλύτερη ισότητα στη διανομή των εμβολίων και ένα τεστ για την ηγεσία των ΗΠΑ στην εποχή Μπάιντεν.

Για «μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχολιάζοντας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

«Η στήριξη του Λευκού Οίκου σε αυτήν την προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια αντικατοπτρίζει τη σοφία και την ηθική ηγεσία των ΗΠΑ» για την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια και τον τερματισμό της πανδημίας, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.

Η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 «είναι απογοητευτική», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA).

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νύχτα τρόμου για πασίγνωστη Ελληνίδα τραγουδίστρια - Τη λήστεψαν και τη βασάνισαν