ΚΟΣΜΟΣ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με 1 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα σισιλιάνικο σπίτι με θέα την Αίτνα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με 1 ευρώ μπορείς να αγοράσεις ένα σισιλιάνικο σπίτι με θέα την Αίτνα

Στις πλαγιές της Αίτνας, σε απόσταση αναπνοής από την κομψή κωμόπολη Ταορμίνα και τις παραλίες των ανατολικών ακτών της Σικελίας, δεσπόζει η πόλη Castiglione di Sicilia, η οποία έχει εκπληκτική θέα στην κοιλάδα της Αλκαντάρα και τα βαθιά της φαράγγια.

Πόσο ειδυλλιακό θα σας ακουγόταν το εξής σκηνικό: Σούρουπο, σε μπαλκόνι ενός wine bar του ιστορικού Castiglione di Sicilia να γεύεστε ιταλικές γεύσεις και να αγναντεύετε στο βάθος την Αίτνα;

Αν η πρώτη σκέψη σας ήταν «μακάρι να ήμασταν εκεί», τότε η προσφορά που «τρέχει» στον δήμο ίσως και να σας δελεάσει.

Ο δήμαρχος της πόλης, Antonino Camarda, βλέποντας τους ντόπιους να ρίχνουν «μαύρη πέτρα» και να αφήνουν τις περιουσίες τους, αποφάσισε να βγάλει στο «σφυρί» εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα σπίτια από 1 ευρώ, προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές από όλο τον κόσμο που να θέλουν να ξεκινήσουν μία νέα ζωή με ιταλικό... ταπεραμέντο.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Antonino Camarda για να μάθει πώς θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα σπίτι στην πόλη του και τις... «παγίδες» που κρύβονται πίσω από τη δελεαστική προσφορά.

antonino-camarda.jpg
Ο δήμαρχος της πόλης, Antonino Camarda

Όπως μάς είπε, στην πόλη σήμερα κατοικούν περίπου 3.000 άνθρωποι, με τα εγκαταλελειμμένα σπίτια να ξεπερνούν τα 900.

«Αυτή τη στιγμή στην πόλη μας υπάρχουν 937 σπίτια, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί. Έχουμε έρθει σε επαφή με τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι μας τα έχουν παραχωρήσει και τα έχουν καταγράψει αναλυτικά σε κατάλογο. Δεν θα εμπλακούν περισσότερο στην διαδικασία», τονίζει στο Newsbomb.gr o δήμαρχος της πόλης Antonino Camarda.

«Όσα είναι σε κακή κατάσταση και δεν έχουν συντηρηθεί επιμελώς τα παραχωρούμε έναντι του συμβολικού ποσού του 1 ευρώ στον νέο ιδιοκτήτη του, όσα όμως είναι σε καλύτερη κατάσταση θα πωλούνται σε μία τιμή που θα συμφωνήσουμε», προσθέτει ο Camarda.

Αν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο σπίτι, τότε θα τεθεί σε δημοπρασία.

Όμως η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή, γιατί αλλιώς επίδοξοι αγοραστές θα σχημάτιζαν ήδη ουρές έξω από τη γραφική πόλη για να παραλάβουν τα κλειδιά τους.

«Για να γίνει όμως η αγορά υπάρχει μία βασική προϋπόθεση. Αυτοί που επιθυμούν να αγοράσουν ένα οίκημα, θα πρέπει να καταθέσουν ένα σχέδιο στο οποίο θα προβλέπεται η ανακαίνιση της οικίας εντός τριών ετών», υπογραμμίζει στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος βάζοντας... «φρένο» στους άφραγκους ταξιδιώτες.

Αν το σκέφτεστε ακόμα, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με την αρμόδια ομάδα και να τους δείξετε ότι δεν κάνετε πλάκα καταθέτοντας μία σοβαρή πρόταση, στην οποία θα εξηγείται τι σπίτι θέλετε και πώς σκοπεύετε να το ανακαινίσετε. Μην νομίζετε ότι θα τους ξεγελάσετε, καθώς η ομάδα θα ελέγχει κάθε σας βήμα, ή καλύτερα κάθε πετραδάκι που θα βάζετε στο οίκημα.

«Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τους αγοραστές, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος Ιταλός για να απευθυνθεί σε μας. Ήδη έχουμε στα χέρια μας αιτήματα από όλο τον κόσμο, αλλά και από τη χώρα μας», προσθέτει ο Antonino Camarda στο Newsbomb.gr.

Γνωρίστε την πόλη που θα... μετοικίσετε

Το ελληνικό στοιχείο δεν θα μπορούσε να λείπει από την Castiglione di Sicilia, καθώς όπως λέγεται ιδρύθηκε το 403 π.Χ, από κατοίκους της Νάξου, μίας αποικιακής παραθαλάσσιας πόλης πολύ κοντά στη σύγχρονη Taormina, όταν αυτή κατακτήθηκε από έναν Τύραννο. Για αιώνες ήταν ένα από τα στρατηγικά φυλάκια της Σικελίας.

Οι δρόμοι και οι τοίχοι στην πόλη είναι φτιαγμένοι από στρόγγυλα βράχια λάβας, με τα αριστοκρατικά αρχοντικά να έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ταπεινά σπίτια.

Είναι μέλος της «I Borghi più belli d'Italia», μίας ένωσης μικρών ιταλικών πόλεων ιστορικού ενδιαφέροντος, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2001 με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Τουρισμού του Associazione Nazionale Comuni Italiani, με σκοπό τη διατήρηση και διατήρηση χωριών ποιοτικής κληρονομιάς.

Το παλιό κέντρο της πόλης είναι ένας λαβύρινθος από τοξωτά λιθόστρωτα σοκάκια και κτήρια που στις πόρτες τους στέκονται γκαργκόιλ. Η Giudecca, η εβραϊκή συνοικία, μια από τις παλαιότερες περιοχές της πόλης, είναι γεμάτη με εγκαταλελειμμένα πετρόκτιστα σπίτια.

Αν κάνετε το βήμα και δηλώσετε το ενδιαφέρον σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πλησιέστερη παραλία, η Marina di Cottone, βρίσκεται 40 λεπτά μακριά. Οι ντόπιες λιχουδιές που θα πρέπει να δοκιμάσετε είναι ζυμαρικά με σάλτσα χοιρινού κρέατος και ψητή ρικότα και ζυμαρικά με τσουκνίδα και άγριο κουνέλι.

Τέλος, στις 10 Αυγούστου, κάθε χρόνο, η πόλη διοργανώνει μια βραδιά γευσιγνωσίας κρασιού, που ονομάζεται, «Chalices of Stars», όπου γιορτάζεται η νύχτα του Αγίου Συλβέστρου, κατά την οποία παρακολουθούν με ένα ποτήρι κρασιού τα αστέρια.

Σας πείσαμε; Αν ναι, δηλώστε το ενδιαφέρον σας ΕΔΩ, μόνο βιαστείτε γιατί το Project «τρέχει» από τον Μάρτιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.