ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μειώνεται η απειλή της θαλάσσιας βλέννας στη Θάλασσα του Μαρμαρά, λένε τουρκικά ΜΜΕ

Θαλάσσια βλέννα
AP

Παχιά στρώματα θαλάσσιας βλέννας συναντώνται ακόμα στις ακτές της Θάλασσας του Μαρμαρά, ωστόσο η εκστρατεία καθαρισμού και βακτήρια που απελευθερώθηκαν από Τούρκους επιστήμονες φαίνονται να έχουν αποτελέσματα, μειώνοντας την απειλή, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Daily Sabah.

Εικόνες από τη Θάλασσα του Μαρμαρά έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, με θανάτους ψαριών και μείωση των επιπέδων οξυγόνου σε μεγαλύτερα βάθη. Η τουρκική κυβέρνηση άρχισε εκστρατεία καθαρισμού την προηγούμενη εβδομάδα, συλλέγοντας πάνω από 2.600 κυβικά μέτρα βλέννας από τη θάλασσα, με τις αρχές παράλληλα να επιβάλλουν πρόστιμα σε 51 εγκαταστάσεις για τη μόλυνση- η οποία θεωρείται ο ένας από τους δύο παράγοντες του φαινομένου, μαζί με την κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιήθηκαν θαλάσσια βακτήρια που απελευθερώθηκαν από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης: Ένα λιμάνι στο Γενί Καπί περιτριγυρίστηκε από φράγματα, και εκεί απελευθερώθηκαν βακτήρια που μπορούν να διασπούν/ αποσυνθέτουν τη βλέννα, εξαφανίζοντάς την μέσα σε μερικές ημέρες.

Παράλληλα διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί πώς και γιατί η βλέννα ευδοκιμεί στην περιοχή.

Με πληροφορίες από Daily Sabah

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πειραιάς: Ταλαιπωρία από την απεργία των ναυτεργατών που κρίθηκε παράνομη - «Δεν είχαμε ενημέρωση»