ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ανεμβολίαστος 20άρης υπέκυψε στον κορονοϊό- Έξαρση της πανδημίας στο Σίδνεϊ

Αυστραλία: Ανεμβολίαστος 20άρης υπέκυψε στον κορονοϊό-  Έξαρση της πανδημίας στο Σίδνεϊ
ΑΡ

Τον θάνατο ενός εκ των νεότερων θυμάτων της COVID-19 ανακοίνωσε η Αυστραλία, την ώρα που η εστία του νέου κορονοϊού στο Σίδνεϊ μεγεθύνεται.

Ένας ανεμβολίαστος εικοσάρης υπέκυψε στην COVID-19 στο σπίτι του στο Σίδνεϊ, ανακοίνωσαν οι αρχές. Είναι ένα από τα νεότερα θύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Αυστραλία, από την εκδήλωσή της στη χώρα-ήπειρο της Ωκεανίας.

Ο νεαρός βρισκόταν επί 13 ημέρες σε απομόνωση στο σπίτι του αφού διαγνώστηκε ότι είχε μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία, σύμφωνα με τις αρχές. Ζούσε με ακόμη ένα πρόσωπο, που έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο καθώς έχει επίσης συμπτώματα της COVID-19.

Ο θάνατος του υπογραμμίζει πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός και πόση σημασία έχει η εκστρατεία ανοσοποίησης, τονίζουν οι αρχές, που θέλουν να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός του Σίδνεϊ προτού προχωρήσουν στην άρση του lockdown που επιβλήθηκε στην πόλη. Αν όλα πάνε όπως προβλέπει το σχέδιό τους, αυτό θα γίνει την 28η Αυγούστου.

Η περίπτωση αυτή «μας δείχνει ξανά πόσο θανατηφόρα είναι αυτή η ασθένεια» και ότι «πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών», συνόψισε η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, η πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Σίδνεϊ.

Τα στοιχεία του άνδρα και το πώς μολύνθηκε δεν αποκαλύφθηκαν. Ζούσε στο νοτιοδυτικό Σίδνεϊ, επίκεντρο του ξεσπάσματος που αποδίδεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2.

Από τους περίπου 17 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 αφότου εκδηλώθηκε το νέο ξέσπασμα, τον Ιούνιο, περί το ένα τρίτο των ασθενών υπέκυψε στο σπίτι, σύμφωνα με τις αρχές. Ο θάνατος του άνδρα θα ερευνηθεί από τα αρμόδια πολιτειακά όργανα.

Ο θάνατος άλλου ενός προσώπου, μιας γυναίκας άνω των 80 ετών, η οποία νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού από την εκδήλωσή της στην Αυστραλία ως αυτό το στάδιο στους 927 νεκρούς.

Σήμερα οι υγειονομικές αρχές στο Σίδνεϊ ανακοίνωσαν πως το προηγούμενο 24ωρο διαγνώστηκαν 233 κρούσματα, από 199 μία ημέρα νωρίτερα.

Στο πλαίσιο του τρέχοντος ξεσπάσματος, από τη 16η Ιουνίου, τα κρούσματα έχουν πλέον ξεπεράσει τα 4.000.

Στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την εξάπλωση οι αρχές επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα: έθεσαν σε καραντίνα προάστια που χαρακτηρίζονται περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ ανέπτυξαν τον στρατό για να βοηθήσει την αστυνομία να επιβάλει το lockdown.

Σύμφωνα με την κυρία Μπερετζίκλιαν, η πολιτεία επιδιώκει να έχουν εμβολιαστεί έξι εκατομμύρια άνθρωποι ως το τέλος του μήνα, με άλλα λόγια να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εγκεκριμένου εμβολίου για την COVID-19 όλος ο ενήλικος πληθυσμός.

Η γειτονική πολιτεία Κουίνσλαντ κατέγραψε 16 κρούσματα που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ισάριθμα με την προηγουμένη. Οι αρχές πλέον χαρακτηρίζουν το τρέχον ξέσπασμα το χειρότερο που έχουν αντιμετωπίσει από την εκδήλωση της πανδημίας και προειδοποιούν ότι το lockdown στο Μπρίσμπεϊν, την πολιτειακή πρωτεύουσα, ενδέχεται να παραταθεί πέραν της Κυριακής.

«Κάθε φορά που κάποιος βγαίνει από το σπίτι, αυξάνει τον κίνδυνο αυτό το λοκντάουν να χρειαστεί να κρατήσει κι άλλο (...) Δεν είναι ώρα να πάμε να αγοράσουμε έπιπλα εξωτερικού χώρου, θα μας δοθεί άλλη ευκαιρία πριν από το καλοκαίρι» του νότιου ημισφαιρίου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κουίνσλαντ, ο Στίβεν Μάιλς.

Η πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα, σε συνδυασμό με την αργή πρόοδο της εκστρατείας ανοσοποίησης, προκαλεί κλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης και απελπισία σε αρκετούς πολίτες. Μόλις το 20% των κατοίκων άνω των 16 ετών έχει ανοσοποιηθεί πλήρως ως αυτό το στάδιο στην Αυστραλία των κάπου 26 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά Βαρυμπόμπη - Αστεροσκοπείο: Μείνετε σπίτι - Κλείστε πόρτες και παράθυρα σε όλο το Λεκανοπέδιο