ΚΟΣΜΟΣ

Η Δαμασκός προσπαθεί να αποτρέψει την αποστασία αξιωματούχων

Η Δαμασκός προσπαθεί να αποτρέψει την αποστασία αξιωματούχων

Σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που φέρεται να έχουν διαρρεύσει από τη Δαμασκό, η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να προσπαθεί να αποτρέψει πολλούς αξιωματούχους από το να αποστατήσουν.

Ωστόσο, η αυθεντικότητα αυτών των εγγράφων, που ανέβασε στον ιστότοπό του το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα και τα οποία ισχυρίζεται ότι έχουν περιέλθει στην κατοχή του μέσω ενός πρώην μέλους της κυβέρνησης Άσαντ, δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Ένα έγγραφο το οποίο φέρεται να εστάλη από τον σύρο πρωθυπουργό Άντελ Σάφαρ προς το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι αραβικές χώρες, κυρίως κάποιες από τις χώρες του Κόλπου, προσπαθούν να πείσουν μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ να εγκαταλείψουν τον Άσαντ.

«Κάποιες αραβικές και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθούν επίσης να επηρεάσουν σύρους πρεσβευτές, πρόξενους και διπλωματικούς ακόλουθους για να αυτομολήσουν και να ζητήσουν άσυλο λέγοντάς τους ότι το συριακό καθεστώς πέφτει», ανέφερε η επιστολή του Σάφαρ.

«Παρακαλώ διαβιβάστε και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσετε αυτές τις ύποπτες κινήσεις», πρόσθετε.

Το αλ Τζαζίρα αναφέρει ότι έχει λάβει εκατοντάδες σελίδες από έγγραφα που αποκαλύπτουν τη δημιουργία ενός «Πυρήνα Διαχείρισης Κρίσεων» για την αντιμετώπιση της εξέγερσης στη Συρία.

Σε δύο από τα πέντε έγγραφα που δημοσιοποίησε το τηλεοπτικό δίκτυο υπάρχουν λεπτομερή σχέδια για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και των ταραχών στη Δαμασκό και το Χαλέπι.

Σε αυτά τα έγγραφα διατυπώνεται το αίτημα προς τη συριακή αστυνομία να «αντιμετωπίζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις με νόμιμο τρόπο», όμως επισημαίνεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να «κυνηγήσουν ανερχόμενες μυστικές τρομοκρατικές οργανώσεις».

Στα έγγραφα αναφέρεται επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να «προχωρήσουν σε ευρείες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε πόλεις και χωριά της (επαρχίας) Ιντλίμπ και γύρω από το Χαλέπι».

Σε άλλο έγγραφο, στο οποίο περιγράφονται τα σχέδια για τη διατήρηση της ασφάλειας στη Δαμασκό, γίνεται λόγος για την οργάνωση «συντρόφων οπαδών του Μπάαθ», οι οποίοι θα βοηθήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις, ενώ επισημαίνεται ότι η αστυνομία θα πρέπει να χρησιμοποιεί γκλομπ και όχι όπλα εναντίον των διαδηλωτών.

Εξάλλου τις Πέμπτες και τις Παρασκευές, οπότε διοργανώνονται πολλές διαδηλώσεις μετά την προσευχή, οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να εμποδίζουν την είσοδο στη Δαμασκό ανθρώπων από την Ντεράα, προπύργιο της εξέγερσης εναντίον του Άσαντ, και τα προάστια της πρωτεύουσας.

Ροή Ειδήσεων