ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Τρομοκρατική επίθεση από ισλαμιστή το συμβάν στο Όκλαντ

τρομοκρατική επίθεση Νέα Ζηλανδία
Τρομοκρατική ενέργεια επίθεση σε σουπερμάρκετ στο Όκλαντ.
AP

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, είπε πως η επίθεση στο σουπερμάρκετ του Οκλαντ ήταν τρομοκρατικού χαρακτήρα.

Η νεοζηλανδική αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν «βίαιο εξτρεμιστή», που μαχαίρωσε και σκότωσε τουλάχιστον έξι άτομα σε ένα σουπερμάρκετ του Όκλαντ.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Άρντερν, χαρακτήρισε το συμβάν «τρομοκρατική επίθεση» από έναν υπήκοο της Σρι Λάνκα ο οποίος ήταν υπό παρακολούθηση.

«Ένας βίαιος εξτρεμιστής εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων Νεοζηλανδών», επεσήμανε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Προφανώς ο δράστης υποστήριζε την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε.

Όπως είπε η πρωθυπουργός της χώρας, ο δράστης σκοτώθηκε εντός 60 δευτερολέπτων από πυρά αστυνομικών. «Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν απεχθές…ήταν λάθος» είπε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής. Όπως πρόσθεσε, ο άνδρας, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί, είχε καταφθάσει στη Νέα Ζηλανδία τον Οκτώβριο του 2011. Ήταν από παρακολούθηση από τις αρχές για λόγους εθνικής ασφαλείας από το 2016, λόγω προβληματισμών για την ιδεολογία του.

Σύμφωνα με αναφορές, από τους έξι τραυματίες οι τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση κι ένας σε σοβαρή.

«Αυτό που συνέβη σήμερα ήταν ειδεχθές...Διαπράχθηκε από ένα πρόσωπο, όχι μια θρησκεία, (ένα πρόσωπο) που είχε ασπαστεί μια ιδεολογία την οποία δεν υποστηρίζει κανείς εδώ », υπογράμμισε η Άρντερν. «Μόνο ο δράστης φέρει την ευθύνη για την ενέργεια αυτή».

Από την πλευρά του ο Άντριου Κόστερ, αξιωματικός της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας, τόνισε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, καθώς ο άνδρας έδρασε μόνος του.

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να τον παρακολουθούμε και το γεγονός ότι καταφέραμε να επέμβουμε τόσο γρήγορα, μέσα σε περίπου 60 δευτερόλεπτα, δείχνει πόσο στενά τον παρακολουθούσαμε», τόνισε ο Κόστερ.

Η αστυνομία που παρακολουθούσε τον δράση πίστεψε ότι πήγε στο σουπερμάρκετ της συνοικίας New Lynn για να κάνει ψώνια, όμως αυτός τράβηξε ένα μεγάλο μαχαίρι, όπως το περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, και άρχισε να επιτίθεται στους πελάτες.

Η Άρντερν τόνισε ότι μέχρι σήμερα ο άνδρας δεν είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή του.

Όταν ρωτήθηκε αν απογοητεύθηκε όταν ενημερώθηκε για την επίθεση, με δεδομένο ότι οι αρχές παρακολουθούσαν τον δράστη, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός απάντησε: «Ναι, διότι γνωρίζω ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε (…) οπότε συγκλονίστηκα».

Βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πελάτες του σούπερ μάρκετ στο Όκλαντ λίγο μετά την επίθεση. «Υπάρχει κάποιος εδώ που κρατά μαχαίρι (…) έχει μαχαίρι», ακούγεται να λέει μία γυναίκα. «Κάποιος μαχαιρώθηκε».

Ένας φύλακας ζήτησε από τους πελάτες του καταστήματος να φύγουν λίγη ώρα αφού ακούστηκαν περίπου έξι πυροβολισμοί.

Εξάλλου αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι είδαν αρκετούς ανθρώπους να κείτονται στο πάτωμα με τραύματα από μαχαίρι. Άλλοι δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και έτρεξαν να βγουν από το σούπερ μάρκετ.

Με πληροφορίες από ΒΒC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

Μίκης Θεοδωράκης: Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Mad Clip: Οι κάμερες «μίλησαν»! Η τρελή πορεία προς το θάνατο - Τι κατέθεσε ο οδηγός του Audi R8

Μίκης Θεοδωράκης: Τι συμβαίνει όταν στη χώρα κηρύσσεται «εθνικό πένθος»