ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Το μήνυμα που στέλνει στο Κάϊρο και τους Αδερφούς Μουσουλμάνους

Ερντογάν: Το μήνυμα που στέλνει στο Κάϊρο και τους Αδερφούς Μουσουλμάνους

«Μήνυμα» στην Άίγυπτο με στόχο την βελτίωση των διμερών σχέσεων αποστέλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που σχετίζεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Με φόντο την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου διερευνητικών συνομιλιών Άγκυρας-Καϊρου, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως θέλει να στείλει ένα «μήνυμα» στο Κάιρο, με στόχο την αναθέρμανση και βελτίωση των διμερών σχέσεων , προχωρώντας σε μια συμβολική κίνηση που έχει να κάνει με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε ομιλία, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην επαρχία Καχραμανμάρας, όπου και αναφέρθηκε στο γνωστό σύνθημα «Rabia» που συνδέεται με τις διαδηλώσεις του 2013, μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο από τον σημερινό Πρόεδρο Αλ Σίσι.

Αλλάζει τις σχέσεις του με την Αίγυπτο ο Ερντογάν

«Ένα έθνος, ένα κράτος, μια σημαία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίχως να χρησιμοποιήσει το τέταρτο στοιχείο του συνθήματος και της χειρονομίας Rabia με τα τέσσερα δάχτυλα, που περιελάμβανε την λέξη «πατρίδα ή fatherland», γεγονός που δείχνει ότι πλέον θέλει να αλλάξει τις σχέσεις του με το Κάιρο, αποφεύγοντας να αναφέρει λέξεις και ορολογίες που συνδέονται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Αυτό εκφράστηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο όταν ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: ««Ας κάνουμε τη δέσμευσή μας», αντί για το συνηθισμένο του: «Ας κάνουμε μια Ράμπια». Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Καΐρου και Αιγύπτου ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Άγκυρα, με τις αντιπροσωπείες των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών να αναφέρουν την «επιθυμία τους για πρόοδο». Καμία από τις δύο χώρες δεν είχε πρεσβευτές στην άλλη από το 2013. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη ότι τα βήματα για τον διορισμό θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα, εάν γίνουν πρώτα θετικά βήματα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι δήλωσε στο Bloomberg TV πως: «Η Αίγυπτος είναι πρόθυμη για την αποκατάσταση κανονικών σχέσεων με την Άγκυρα, αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά».

Και πρόσθεσε ότι: «Όταν η Αίγυπτος θα είναι «ικανοποιημένη» για το γεγονός «ότι τα εκκρεμή ζητήματα θα έχουν επιλυθεί, τότε η πόρτα θα είναι ανοιχτή για περαιτέρω πρόοδο», ανέφερε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι

ΔΕΗ: Η έκπληξη Μητσοτάκη για την ανακούφιση των νοικοκυριών

Απίστευτος τσακωμός ελληνικού ζευγαριού στη Γερμανία κάνει τον γύρο του διαδικτύου (vid)