ΚΟΣΜΟΣ

Λα Πάλμα - Live: Η λάβα συνεχίζει την καταστροφική της πορεία στην ενδοχώρα - Εκκενώσεις πόλεων

Λα Πάλμα - Live: Η λάβα συνεχίζει την καταστροφική της πορεία στην ενδοχώρα - Εκκενώσεις πόλεων
AP

Λα Πάλμα: Η καταστροφική κάθοδος της λάβας από το ηφαίστειο, που συνεχίζει να διασχίζει την ενδοχώρα, έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, με τις Αρχές να προχωρούν σε νέες εκκενώσεις πόλεων για λόγους ασφαλείας

Οι ολοένα και πιο έντονες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα ανάγκασαν τους πυροσβέστες να υποχωρήσουν και τις αρχές να εκκενώσουν άλλες τρεις πόλεις σήμερα, την ώρα που αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις λόγω του πυκνού σύννεφου αερίων και τέφρας.

Οι αρχές στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα διέταξαν την εκκένωση των πόλεων Ταχούγια, Τακάντε ντε Αμπάχο και του τμήματος της Τακάντε ντε Αρίμπα, που δεν είχε εκκενωθεί ακόμη, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου, έγινε σήμερα γνωστό από τις υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων και στην συνέχεια αποσύρθηκαν καθώς άνοιξε νέα οπή στο τοίχωμα του ηφαιστείου

«Το ηφαίστειο βρίσκεται σε μια νέα φάση έκρηξης… Οι πυροσβέστες δεν θα επιχειρήσουν άλλο σήμερα», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter η πυροσβεστική υπηρεσία της Τενερίφης, η οποία έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για να βοηθήσει τις τοπικές δυνάμεις.

Οι αρχές διέταξαν σήμερα το απόγευμα την εκκένωση των πόλεων Ταχούγια, Τακάντε ντε Αμπάχο και του τμήματος της πόλης Τακάντε ντε Αρίμπα που δεν είχε εκκενωθεί ακόμη. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να συγκεντρωθούν στο τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Πολιτική Προστασία διακρίνεται ένας κήπος να έχει καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα ύψους «μεταξύ 30 και 40 εκατοστών».

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων είπαν αρχικά στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, προκειμένου να αποφύγουν το πυκνό σύννεφο τέφρας και τα θραύσματα λάβας που μεταφέρονται με τον αέρα, ωστόσο προχώρησαν στην εκκένωση λόγω του υψηλού κινδύνου από τις εκρήξεις.

Από τότε που εξερράγη την Κυριακή, το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα έχει εκτοξεύσει χιλιάδες τόνους λάβας, έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων.

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σοβαροί τραυματισμοί ή θάνατοι, όμως το 15% των κρίσιμων για την οικονομία του νησιού καλλιεργειών μπανάνας κινδυνεύει, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η αεροπορική εταιρεία των Καναρίων Νήσων Binter ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε όλες τις πτήσεις στο Λα Πάλμα λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου, ενώ η ισπανική αεροπορική εταιρεία Iberia ακύρωσε τη μοναδική πτήση που είχε προγραμματίσει για σήμερα. Μια άλλη τοπική εταιρεία, η Canaryfly, ανέστειλε επίσης τα δρομολόγιά της.

Η Binter επισήμανε σε μια ανακοίνωση πως αναγκάστηκε να ακυρώσει τις πτήσεις της από και προς το Λα Πάλμα, καθώς η κατάσταση από το σύννεφο τέφρας που παράγει το ηφαίστειο επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες ώρες.

Ένα σύννεφο τοξικών αερίων και τέφρας εκτείνεται σε περισσότερα από 4 χιλιόμετρα στον ουρανό, έγινε χθες γνωστό από το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων.

«Αποσυρθήκαμε από την περιοχή λόγω της έντασης των ηφαιστειακών εκρήξεων, της αύξησης των πυροκλαστικών υλικών και της έντονης παρουσίας τέφρας», ανέφερε σε τουίτ σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία.

Παρακολουθείστε live την εξέλιξη του φαινομένου

Η καυτή λάβα που φτάνει την θερμοκρασία των 1.000 βαθμών Κελσίου, συνεχίζει την καταστροφική της πορεία με προορισμό την θάλασσα. Οι Αρχές έχουν δημιουργήσει μια ζώνη αποκλεισμού καθώς όταν η λάβα αγγίξει τον ωκεανό, αναμένονται ένα σύννεφο τοξικών αερίων.

Αυτή η κατάσταση ανησυχεί τις αρχές, καθώς η αντίδραση της λάβας που έρχεται σε επαφή με το αλμυρό νερό «θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκρήξεις και εκπομπές τοξικών αερίων», σύμφωνα με την ομάδα κρίσης από το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης των Καναρίων Νήσων (Pevolca).

Με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Netflix: Αυτος είναι ο ηθοποιός που θα παίξει τον Ντόντι Αλ Φαγέντ στο The Crown

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ εμπνεύστηκε το Rocky Racoon από ένα ατύχημα και έναν μεθυσμένο γιατρό

Μάθαμε πότε κυκλοφορεί η νέα ταινία του Χοακίν Φίνιξ