ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Ο Τζέιμς Κάμερον πήγε στην κόλαση και επέστρεψε!

Βίντεο: Ο Τζέιμς Κάμερον πήγε στην κόλαση και επέστρεψε!

Ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που κατάφερε να εξερευνήσει μόνος του το βαθύτερο σημείο του γήινου φλοιού, έγινε ο σκηνοθέτης, Τζέιμς Κάμερον.

Ο Κάμερον βρέθηκε στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού, σε βάθος που ξεπερνά τα 10 χλμ. Και όπως ο ίδιος δήλωσε, ανακάλυψε ένα σεληνιακό και έρημο τοπίο.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία με δημοσιογράφους που κάλυψαν το θέμα, ο σκηνοθέτης τόνισε πως το μέρος αυτό (η Τάφρος των Μαριάνων)είναι πολύ απομονωμένο.

Το National Geographic, οργάνωσε την αποστολή με την ονομασία "Deepsea Challenger" και έκανε λόγο για «τον πρώτο άνθρωπο που άγγιξε μόνος του τον βυθό στο πιο βαθύ σημείο της θάλασσας, δηλαδή στα 10.898 μέτρα».

Το υποβρύχιο που μετέφερε τον Κάμερον ονομάζεται κάθετη τορπίλη και μέσα σε μόλις 70 λεπτά κατάφερε να τον επαναφέρει στην επιφάνεια.

«Είχα την εντύπωση ότι περνούσα από έναν πλανήτη σε έναν άλλο και ότι επιστρέφω σε διάστημα μιας μόνο ημέρας», τόνισε ο Τζέιμς Κάμερον μόλις επέστρεψε. «Πρόκειται για έναν «γυμνό» και παράξενο τόπο. Μοιάζει με κατάδυση στο σκότος, είναι κάτι που ένα ρομπότ δεν μπορεί να περιγράψει».

Το προηγούμενο ρεκόρ κατάδυσης κρατά από το 1960, όταν ο υποπλοίαρχος του Ναυτικού των ΗΠΑ Ντον Γουόλς και ο Ελβετός ωκεανογράφος Ζακ Πικάρ είχαν καταδυθεί σε βάθος 10.916 μέτρων στην ίδια τοποθεσία.