ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον: Βασική υποψηφία να αντικαταστήσει τη Δέλτα παντού λέει ειδικός από τη Ν. Αφρική

Μετάλλαξη Όμικρον
Η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία σε όλο τον πλανήτη - Η τελευταία οδηγία του ΠΟΥ για τα ταξίδια
AP PHOTO

Η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία σε όλο τον πλανήτη - Η τελευταία οδηγία του ΠΟΥ για τα ταξίδια

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι η μετάλλαξη που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αντικαταστήσει την υψηλά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα σε όλο τον κόσμο εκτίμησε ο διευθυντής του Κέντρου Λοιμώξεων της Νότιας Αφρικής, της χώρας που δοκιμάζεται για την ώρα περισσότερο από τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

«Πάντα είχαμε το ερώτημα τι θα ξεπεράσει τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό ήταν πάντα το ερώτημα τουλάχιστον όσον αφορά τους όρους της μεταδοτικότητα. Πιθανότατα αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι αυτή που θα το κάνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άντριαν Πούρεν.

Όπως σημειώνει το Reuters αν η εκτίμηση του ειδικού από τη Νότια Αφρική επαληθευτεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων και στη συνέχεια σε μια αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον Πούρεν οι επιστήμονες θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες για να διαπιστώσουν αφενός τον βαθμό διαφυγής της μετάλλαξης Όμικρον από την ανοσία που δημιουργούν τα εμβόλια ή η προηγούμενη νόσηση και αφετέρου αν οδηγεί σε βαρύτερα συμπτώματα από ό,τι άλλες μεταλλάξεις.

Μαρτυρίες από γιατρούς που έχουν χειριστεί ασθενείς με μετάλλαξη Όμικρον κάνουν λόγο για ήπια συμπτώματα ανάμεσα στα οποία ξερόβηχας, πυρετός και εφίδρωση με τους ειδικούς, ωστόσο, να σημειώνουν ότι είναι επιφυλακτικοί για το αν πρέπει να υπάρξουν συμπεράσματα από τόσο νωρίς.

Για την ώρα στη Νότια Αφρική οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει σε ανάλυση 87 γενετικών ακολουθιών περιστατικών με μετάλλαξη Όμικρον γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τον Πούρεν, ότι είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς αν η «Όμικρον» έχει αντικαταστήσει τη «Δέλτα» στη χώρα.

Τα στοιχεία από τα κρούσματα, πάντως, δείχνουν αύξηση των μολύνσεων. Στο τρίτο κύμα του κορονοϊού στην Νότια Αφρική τα κρούσματα με μετάλλαξη Δέλτα είχαν φτάσει τα 26.000 ανά ημέρα στις αρχές Ιουλίου. Η εκτίμηση που υπάρχει μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον είναι ότι στα τέλη της εβδομάδας τα κρούσματα κορονοϊού στη Νότια Αφρική θα ξεπεράσουν τα 10.000 από 2.270 τη Δευτέρα.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για μετάλλαξη Όμικρον: Να μην ταξιδεύουν 60αρηδες και ευπαθείς ομάδες

Την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε στα άτομα που κινδυνεύουν από τον νέο κορονοϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, να αποφεύγουν τα ταξίδια μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής παραλλαγής Όμικρον.

«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ σε ένα τεχνικό έγγραφο.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.

«Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας», τονίζει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.

«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις τελευταίες ταξιδιωτικές συστάσεις του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο

GNTM 4: To «θανάσιμο αμάρτημα» του κόστισε ακριβά - Αποχώρηση με κλάματα από το παιχνίδι

Δύσκολες ώρες για την Καίτη Γκρέυ: Πέθανε ο γιος της και πατέρας της Αγγελικής Ηλιάδη