ΚΟΣΜΟΣ

Λουκασένκο: Η Λευκορωσία δεν θα πάρει μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία

Αλεξάντερ Λουκασένκο (Alexander Lukashenko) Πρόεδρος της Λευκορωσίας
Αλεξάντερ Λουκασένκο: Η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία
AP

Κατηγορηματικός ότι η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο

Οι δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν θα βρεθούν δίπλα στα ρωσικά στρατεύματα στον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε το πρωί της Τρίτης (1/3) ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Ο στρατός της Λευκορωσίας δεν πάρει μέρος σε καμία στρατιωτική ενέργεια και ούτε και το έχει κάνει ποτέ» είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν..

Όπως είπε «αυτό που λέω μπορούμε να το αποδείξουμε σε οποιονδήποτε». Πρόσθεσε, δε, ότι «ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα σε εμάς από τη ρωσική ηγεσία, ποτέ δεν μας ζητήθηκε να εμπλακούμε σε ένοπλες συγκρούσεις».

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πάρουμε μέρος σε αυτή την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία στο μέλλον. Δεν υπάρχει κανένας λόγος γι’ αυτό» κατέληξε για το ζήτημα ο Λουκασένκο απαντώντας σε πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει τα προηγούμενα 24ωρα για εμπλοκή του στρατού της Λευκορωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο

Ο Λουκασένκο μεγάλωσε χωρίς πατέρα κατά τα παιδικά του χρόνια και για το λόγο αυτό έγινε αφορμή σχολίων από συμμαθητές του για την ανύπαντρη μητέρα του, «τραύμα» που για τους βιογράφους του δεν ξεπέρασε ποτέ. Υπηρέτησε ως συνοροφύλακας της ΕΣΣΔ στο σοβιετικό στρατό και στη συνέχεια έγινε αντιπρόεδρος σε ένα αγρόκτημα (κολεκτίβα) το 1982 και το 1985.

Εξελέγη στο κοινοβούλιο στη Λευκορωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία το 1990 και ήταν ο μόνος βουλευτής που αντιτάχθηκε σε συμφωνία για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας το 1994. Ο επίσημος ιστότοπός του τον περιγράφει ως «πολιτικό του λαού» και «πρόεδρο του απλού λαού». Αλλά οι σχεδόν τρεις δεκαετίες της απολυταρχικής εξουσίας του, στιγματίστηκαν από εκλογικές παρατυπίες, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διάφορες κινήσεις με στόχο την εδραίωση της εξουσίας του.

Το 1996, ο Λουκασένκο έπεισε τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν συνταγματικές τροποποιήσεις που επέκτειναν τις εξουσίες του. Όταν οι δυτικές χώρες επέκριναν την κίνηση, απέλασαν προσωρινά τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Λουκασένκο λαμβάνει σημαντική οικονομική και πολιτική υποστήριξη από τη Ρωσία, η οποία είναι βασικός σύμμαχος του Μινσκ στις διαφορές με τη Δύση.

Ωστόσο, η Λευκορωσία αντιστάθηκε στις πιέσεις της Ρωσίας για ένα ενοποιημένο κράτος. Η Μαρία Ζαχάραβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υπερασπίζεται τη Λευκορωσία με κάθε ευκαριία, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για «υποκρισία».

Οι εκλογές που έχει κερδίσει αμαυρώνονται από καταγγελίες για νοθεία και εκλογικές παρατυπίες. Στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας του εξουσία, κατάφερε να συντρίψει τις διαμαρτυρίες, οι οποίες ήταν συχνά μικρές και περιορίζονταν στο Μινσκ.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν πρόπερσι.

Στις εκλογές του 2020 που συγκλόνισαν τη Λευκορωσία, ο αυταρχικό ηγέτης ανανέωσε τη θητεία του. Ο Λουκασένκο προσπάθησε να κρατήσει τους αντιπάλους του εκτός της εκλογικής μάχης τον περασμένο Αύγουστο, αλλά η ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που συγκέντρωνε τεράστια πλήθη στις ομιλίες της, μπόρεσε να κατέβει στις εκλογές.

Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε μία έκτη θητεία με το 80% των ψήφων, αποτέλεσμα που πολλοί δυτικοί ηγέτες απέρριψαν ως νοθεία. Ο ίδιος επέμεινε ότι δεν παραβιάστηκαν νόμοι κατά τις εκλογές. Η Τιχανόφκαγια εγκατέλειψε τη χώρα και δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι διαμαρτυρήθηκαν για το αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Αλεξάντερ Λουκασένκο: Ο ρόλος του Λευκορώσου προέδρου, το Μνημόνιο της Βουδαπέστης και τα πυρηνικά