ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία - Οργή Ζελένσκι για την επίθεση στη Μαριούπολη: «Η απόλυτη απόδειξη γενοκτονίας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Ukrainian Presidential Press Office via AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με νέο, οργισμένο μήνυμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε τον βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, κάνοντας λόγο για γενοκτονία.

Μιλώντας στα ρωσικά, ο Ζελένσκι κατήγγειλε τη βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο Παίδων και μαιευτήριο στη Μαριούπολη, δηλώνοντας ότι αυτή η ρωσική επίθεση είναι η «απόλυτη απόδειξη γενοκτονίας».

«Ένα παιδικό νοσοκομείο, ένα μαιευτήριο. Πώς ακριβώς απείλησαν τη Ρωσία; Τι χώρα είναι αυτή, που φοβάται τα νοσοκομεία, τα μαιευτήρια και τα καταστρέφει; Οι έγκυες γυναίκες θα πυροβολούσαν στο Ροστόφ; Ταπείνωσε κανείς στο μαιευτήριο τους Ρωσόφωνους; Ή ήταν αποναζιστοποίηση ενός νοσοκομείου;», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε νέο του βίντεο στο Facebook.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι - μιλώντας αυτή τη φορά στα ουκρανικά - χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση «κάτι παραπάνω από θηριωδία»: «Ευρωπαίοι, Ουκρανοί, κάτοικοι της Μαριούπολης, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ως προς την καταδίκη της Ρωσίας γι' αυτό το έγκλημα που αντανακλά όλο το κακό που μας έφεραν οι εισβολείς, σε όλες τις κατεστραμμένες πόλεις: Βολνοβάχα, Ιζιουμ, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ, Οχτίρκα, Μποροντιάνκα, Χοστόμελ, Ζίτομιρ και δεκάδες άλλες ουκρανικές πόλεις μας, που δεν αποτελούσαν ποτέ καμία απειλή για τη Ρωσία».

Μαριούπολη. Το πριν και το μετά...Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

«Νοσοκομεία και σχολεία καταστρέφονται. Εκκλησίες και απλά κτίρια καταστρέφονται. Σκοτώνονται άνθρωποι. Σκοτώνονται παιδιά. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε νοσοκομείο Παίδων είναι η απόλυτη απόδειξη ότι συμβαίνει γενοκτονία Ουκρανών».

Σχεδόν 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από ουκρανικές πόλεις

Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη –που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες–, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).

Η απομάκρυνση των αμάχων γίνεται δυνάμει της συμφωνίας της Τετάρτης ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, που πρόσφερε μια ελπίδα στους πολίτες που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις που βομβαρδίζονται.

Πάνω από 5.000 άμαχοι είχαν φύγει προχθές Τρίτη από τη Σούμι, πόλη 250.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Όμως η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη έχει αποτύχει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες. Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις αποτυχίες αυτές.

1.207 νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη

Η εννιαήμερη ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης, λιμανιού στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε 1.207 άμαχους, ανέφερε την Τετάρτη η δημοτική αρχή μέσω της πλατφόρμας Telegram.

«Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες — 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μαριούπολη πριν και μετά τους βομβαρδισμούς - Εικόνες από δορυφόρο

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μπάιντεν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία