ΚΟΣΜΟΣ

Eκλογές στη Γαλλία: H ανησυχία στο στρατόπεδο Μακρόν και οι ελπίδες της Λε Πεν για το ντιμπέιτ

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Γάλλοι για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Γάλλοι για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών
ΑP

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν θα διασταυρώσουν σήμερα το βράδυ τα ξίφη τους μπροστά στο τηλεοπτικό κοινό, τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν απο τον κρίσιμο δεύτερο γύρο 

Ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν και η αρχηγός της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν προετοιμάζονται για το πρώτο και μοναδικό ντιμπέιτ μεταξύ τους, παραμονές του κρίσιμου δεύτερου γύρου της Κυριακής (24/4). Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ αποτελεί πολιτική παράδοση στη Γαλλία από το 1974, όταν ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν αντιμετώπισε τον κεντρώο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Οι δύο υποψήφιοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) σε ένα τετ-α-τετ που θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια ψηφοφόροι και για κάποιους θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τους αναποφάσιστους.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις προβλέπουν προβάδισμα περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων για τον Μακρόν, έναντι της Λεπέν στον δεύτερο γύρο, σε μια επανάληψη της εκλογικής αντιπαράθεσης του 2017. Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ωστόσο και η αποχή θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Το «deja vu» του 2017

Ο Μακρόν είχε κερδίσει τις εκλογές του 2017 με 66,1% των ψήφων, έναντι της Λεπέν (33,9%) αλλά η μάχη είναι τώρα πολύ πιο αμφίρροπη με τον Γάλλο πρόεδρο να υφίσταται κριτική για την πολιτική του στην κρίση του κορονοϊού και την αποχή του απο τα καθημερινά προβλήματα των Γάλλων.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι υψηλό, με την Ευρώπη να παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον αν ο Μακρόν θα κερδίσει άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία για να προωθήσει το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή αν θα χάσει από την ευρωσκεπτικίστρια Λε Πεν που έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στις σχέσεις Παρισίων-Βρυξελλών.

Η Λε Πεν άλλαξε το πρόγραμμά της με στόχο να προετοιμαστεί εκτενώς για τη σημερινή συζήτηση, ελπίζοντας να αποφύγει μία πιθανή επανάληψη του φιάσκο του 2017, όταν η κακή απόδοσή της στο ντιμπέιτ και η ελλιπής προετοιμασία της συνέβαλε για κάποιους στην ήττα της.

Η αποψινή συζήτηση αντιπροσωπεύει μια τελική ευκαιρία να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις δημοσκοπήσεις και να πείσει τη Γαλλία ότι έχει μετριάσει τη ρατσιστική, ξενοφοβική ρητορική της και έχει μετατρέψει το κόμμα της σε κυρίαρχη δύναμη.

«Το παιχνίδι δεν έχει κριθεί ακόμη»

Ο Μακρόν θα επιδιώξει πιθανότατα να την παρουσιάσει ως μία πολιτικό επικίνδυνη που δεν μπορεί να την εμπιστευθεί κανείς ιδίως στην εξωτερική πολιτική, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς έχει εκφράσει το θαυμασμό της για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιμένει οτι η νίκη του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους τις πολιτικές ανατροπές του 2016 όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον αντισυμβατικό Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Παρά το ισχυρό προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις, οι υποστηρικτές του προειδοποιούν για εφησυχασμό και καλούν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν μαζικά. «Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα και σίγουρα δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα…αυτές οι εκλογές, αυτός ο αγώνας, έχει ήδη κριθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ στο ραδιόφωνο France Inter.

Και οι δύο υποψήφιοι επιθυμούν διακαώς να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους του υποψηφίου της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος έκοψε τρίτος το νήμα στον πρώτο γύρο.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλικές εκλογές 2ος γύρος: Το κυνήγι των ψήφων της Αριστεράς και το debate Μακρόν – Λεπέν