ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Βέβαιος για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ
AP Photo

Βέβαιος ότι θα επιβληθεί τελικά ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος προσπάθησε απόψε να καθησυχάσει τους 1.200 εργαζόμενους του συνδεδεμένου με τον ρωσικό αγωγό «Φιλία» διυλιστηρίου PCK, στο Σβεντ του Βρανδεμβούργου.

«Δεν θέλω να σας κοροϊδέψω και να ωραιοποιήσω την κατάσταση με κανέναν τρόπο. Μπορεί κάπου να υπάρξει πρόβλημα, κάτι να μη λειτουργήσει», παραδέχτηκε ο Χάμπεκ μιλώντας στους εργαζόμενους του διυλιστηρίου, το οποίο ανήκει στη ρωσική Rosneft και χρησιμοποιεί αποκλειστικά ρωσικό πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει με καύσιμα την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου, καθώς και τη δυτική Πολωνία.

Αν όμως το σχέδιό του λειτουργήσει, τόνισε, τότε το διυλιστήριο θα έχει μέλλον και προοπτική.

Ο Χάμπεκ αναφέρθηκε σε τρία στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συνδυαστούν: νέες παραδόσεις πετρελαίου από άλλες χώρες μέσω του λιμανιού του Ροστόκ, οικονομική βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πιθανές επιπλέον δαπάνες - καθώς το πετρέλαιο από άλλες πηγές θα είναι ακριβότερο - και μια πιθανή αλλαγή διαχείρισης στη θέση του σημερινού διαχειριστή, της ρωσικής Rosneft. «Αν λειτουργήσουν και τα τρία στοιχεία, τότε θα έχετε εξασφαλίσει τις δουλειές σας για το προσεχές διάστημα», διαβεβαίωσε ο υπουργός και αντικαγκελάριος της Γερμανίας. «Χρειαζόμαστε το Σβεντ», πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι στο διυλιστήριο εξέφρασαν την ανησυχία τους στον Ρόμπερτ Χάμπεκ ενόψει του σχεδιαζόμενου εμπάργκο, υποστηρίζοντας είτε ότι η απόφαση αποκλεισμού του ρωσικού πετρελαίου από «πολιτική ορθότητα» είναι λάθος είτε ότι ο αγωγός «Φιλία» πρέπει να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις. «Το εμπάργκο θα έρθει, με μεγάλη βεβαιότητα. Αν έχετε καλύτερη ιδέα, να μου τη δώσετε», απάντησε ο Χάμπεκ.