ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν δευτερεύουσες κυρώσεις στους αγοραστές πετρελαίου της Ρωσίας

ρωσικός αγωγός
AP Photo

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα κινηθεί προσεκτικά εξαιτίας του δυνητικού αντίκτυπου της κίνησης στην παγκόσμια αγορά μαύρου χρυσού, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Οι ΗΠΑ, το ΗΒ και ο Καναδάς επέβαλαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μετά την εισβολή στην Ουκρανία που διέταξε το Κρεμλίνο την 24η Φεβρουαρίου. Όμως η Ουάσινγκτον δεν επέβαλε τις λεγόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό αργό — όπως συμβαίνει αντίθετα με τα κράτη που αγοράζουν ποσότητες από το Ιράν.

«Η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις» για το ζήτημα, περιορίστηκε να πει η κυρία Γκράνχολμ απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Τις αμερικανικές κυρώσεις καταρτίζουν συνήθως τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, όμως το υπουργείο Ενέργειας εμπλέκεται και εκφράζεται όταν έχουν συνέπειες στις τιμές του πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα.

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία και η Κίνα, συνεχίζουν τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία, που σε τελευταία ανάλυση συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του πολέμου, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στα περίπου 277.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, από τα 66.000 βαρέλια τον Μάρτιο. Η Κίνα έχει επίσης αυξήσει τις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου, που αγοράζει με έκπτωση.

Ερωτηθείσα αν θα επιβληθούν δευτερεύουσες κυρώσεις, η Γκράνχολμ είπε πως αυτό «δεν αποκλείεται».

Όμως αυτό το μέτρο θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων, την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί για τα ρεκόρ που συνεχίζουν να καταγράφουν στα πρατήρια παρά τις κινήσεις της, όπως η αποδέσμευση ποσοτήτων-ρεκόρ από τα στρατηγικά αποθέματα, σε εκλογική χρονιά.

Σύμφωνα με την Γκράνχολμ, το πρώτο πακέτο των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία είχε αποτέλεσμα να μειωθεί η παγκόσμια προσφορά κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και το σχέδιο της ΕΕ να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού θα μπορούσε να αφαιρέσει άλλο 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα ως το τέλος της χρονιάς.

«Αυτό προφανώς θα δημιουργούσε επιπρόσθετες πιέσεις στις τιμές. Δεν θέλουμε οι πολίτες μας να πλήττονται» από μεγάλα κόστη για την αγορά καυσίμων, τόνισε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.