ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Νέος ρόλος για την πρώην «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας - Τι θα κάνει μετά την καγκελαρία

H Άνγκελα Μέρκελ
H Άνγκελα Μέρκελ
ΑΡ

Έτοιμη να αναλάβει νέο ρόλο είναι η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ,λίγους μήνες μετά την αποχώρησή της απο την καγκελαρία

Μετά από ένα διάλειμμα επτά μηνών, διάστημα κατά το οποίο φόρτισε τις μπαταρίες της με αρκετό ύπνο, ταξίδια και διάβασμα, η Άνγκελα Μέρκελ είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει νέα καθήκοντα, μακριά από τις πολιτικές κρίσεις.

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, που απέρριψε τον περασμένο Ιανουάριο πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για κορυφαίο πόστο, σχεδιάζει, όπως αποκάλυψε χθες εκπρόσωπός της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων να αναλάβει την προεδρία της κριτικής επιτροπής του πορτογαλικού βραβείου Gulbenkian  για την ανθρωπιά. Η Μέρκελ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild, θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα το ερχόμενο φθινόπωρο

H Mέρκελ χαμογελαστή παραδίδει τη σκυτάλη στον Όλαφ ΣολτςΑ.Ρ

Η πρώην «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας έχει ενημερώσει την γερμανική κυβέρνηση για την επιθυμία της να αναλάβει την προεδρία της κριτικής επιτροπής του Gulbenkian και με απόφασή του στις 15 Ιουνίου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το υπουργικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν υπάρχουν σχετικές αντιρρήσεις.

Το ίδρυμα Gulbenkian, που ίδρυσε το 1956 στην Πορτογαλία ο Αρμένιος μεγιστάνας πετρελαίου και συλλέκτης έργων Τέχνης, Καλούστ Γκουλμπενκιάν αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μέσω της Τέχνης, της φιλανθρωπίας, της επιστήμης και της εκπαίδευσης. Προ διετίας εγκαινίασε την απονομή του Βραβείου για την Ανθρωπιά.

Το 2020 η Σουηδή ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή, Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε η πρώτη που έλαβε το βραβείο, που συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο ενός εκατ. ευρώ, για τον αγώνα της κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και για της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Πέρυσι,το βραβείο απονεμήθηκε στην Οργάνωση «Global Covenant of Mayors» για το κλίμα και την ενέργεια, ο φετινός νικητής θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο, ενώ στην επιλογή του επόμενου θα μετάσχει υπό την ιδιότητα της προέδρου της επιτροπής η Μέρκελ.

Η Μέρκελ στην Ουάσιγκτον

Την περασμένη Δευτέρα η Μέρκελ επισκέφθηκε μαζί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον. Μάλιστα ο Ομπάμα έδωσε στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία από την επίσκεψή του με τη Μέρκελ σημειώνοντας στη λεζάντα: «Είμαι ευτυχής που μπορώ να την αποκαλώ φίλη».

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι στο διάστημα που κρατούσε στα χέρια του τα ηνία των ΗΠΑ «είδα την καγκελάριο Μέρκελ να ηγείται σε περιόδους κρίσεων με τον σοφό ρεαλισμό της, το καλό χιούμορ και την ακλόνητη ηθική πυξίδα της». Στις αρχές Απριλίου η πρώην καγκελάριος επισκέφθηκε τη Φλωρεντία και τη Ρώμη.