ΚΟΣΜΟΣ

Ιερουσαλήμ: Τουλάχιστον 7 τραυματίες από πυροβολισμούς - «Βλέπουν» συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση

Συναγερμός στην Ιερουσαλήμ απο νέα σειρά επιθέσεων
Συναγερμός στην Ιερουσαλήμ απο νέα σειρά επιθέσεων
ΑΡ

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε διαφορετικές τοποθεσίες στην πόλη της Ιερουσαλήμ, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον λεωφορείου και άνοιξαν πυρ σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων κοντά στο ιστορικό Δυτικό Τείχος στη 01:24 τοπική ώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των ενόπλων, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή μετά τις επιθέσεις. Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως ύποπτη τρομοκρατική επίθεση. Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, Magen David Adom (MDA), είπε ότι περιθάλπει πολλά άτομα, ανάμεσά τους δύο που είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα θύματα - έξι άνδρες και μια γυναίκα - έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε η MDA. Παραμένει ασαφές πόσοι δράστες ενεπλάκησαν, ωστόσο εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία αναζητά τουλάχιστον δύο υπόπτους.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πάνοπλους αστυνομικούς στο σημείο και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι πιστοί είχαν αποτραπεί για λίγο να φύγουν από το συγκρότημα του Δυτικού Τείχους.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι αστυνομικοί "άρχισαν να ασφαλίζουν την περιοχή, να ερευνούν την υπόθεση και να αναζητούν τους υπόπτους, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή". Οι Times of Israel γράφουν ότι τουλάχιστον ένας δράστης περίμενε να φτάσει το λεωφορείο σε μια στάση, πριν ανοίξει πυρ καθώς επιβιβάζονταν οι επιβάτες.

«Το λεωφορείο ήταν γεμάτο», είπε ο οδηγός Daniel Kanievsky στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Σταμάτησα σε μια στάση λεωφορείου στον τάφο του βασιλιά Δαβίδ και μετά άκουσα πυροβολισμούς, άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν, άνθρωποι τραυματίστηκαν μέσα στο λεωφορείο».

Σε δήλωσή του στο BBC, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «εργάζονται για τη σύλληψη του τρομοκράτη» και δεσμεύτηκε ότι όποιος εμπλέκεται στην επίθεση θα «πληρώσει το τίμημα για οποιαδήποτε ζημιά στους πολίτες μας».

Το Δυτικό Τείχος είναι ένας από τους πιο ιερούς χώρους στον Ιουδαϊσμό και χιλιάδες πιστοί πηγαίνουν εκεί κάθε χρόνο για προσκύνημα για να προσευχηθούν. Η επίθεση έρχεται μια εβδομάδα αφότου 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της πιο σοβαρής έξαρσης της βίας από τον πόλεμο των 11 ημερών τον Μάιο του 2021.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επί 3 ημέρες στόχευαν τους ηγέτες της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) και σε απάντηση μαχητές άρχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ.