ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Τα γκάλοπ προαναγγέλλουν σκληρή μάχη της κεντροαριστεράς με την άκρα δεξιά

Ιταλία
AP Photo

Σύμφωνα με την ιταλική δημοσκοπική εταιρία GDC, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, πέντε εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, πείθουν το ίδιο, σχεδόν, ποσοστό ψηφοφόρων.

Πιο αναλυτικά, η σφυγμομέτρηση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, δείχνει ότι οι «δημοκρατικοί» λαμβάνουν το 23,6% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η άκρα δεξιά το 23,4%.

Τρίτη πολιτική δύναμη, στη φάση αυτή, στις προτιμήσεις των Ιταλών είναι η Λέγκα, με ποσοστό 12,3%. Ακολουθούν το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 10,7% και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με το 7,5% της πρόθεσης ψήφου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η νέα κεντρώα συμμαχία του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με τον πρώην υπουργό οικονομικής ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, δεν ξεπερνά το 5,1%.

Το 3,4% των ερωτηθέντων, προτίθεται να στηρίξει την εκλογική συνεργασία της Ιταλικής Αριστεράς με τους Πράσινους (δυνάμεις που υπέγραψαν εκλογική συμπόρευση με την κεντροαριστερά).

Σύμφωνα και με σειρά άλλων δημοσκοπικών ερευνών, πάντως, η συντηρητική συμμαχία (Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και Αδέλφια της Ιταλίας) διατηρεί προβάδισμα επί της κεντροαριστεράς και των συμμάχων της, το οποίο ξεπερνά τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες.