ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνές «αποκάλυψης» στην Iταλία: Φονικές πλημμύρες σαρώνουν πόλεις και χωριά

Φονικές πλημμύρες στην Ιταλία
Φονικές πλημμύρες στην Ιταλία

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης στην κεντρική περιοχή του Mάρτσε στην Ιταλία, μετά από «εξαιρετικό» ακραία καιρικά φαινόμενα που άφησαν πίσω τουλάχιστον δέκα νεκρούς και αγνοούμενους

Τουλάχιστον δεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις αγνοούνται μετά από δραματικές καταιγίδες που προκάλεσαν σφοδρές πλημμύρες στην κεντρική περιοχή Mάρτσε της Ιταλίας, αναγκάζοντας τους πολιτικούς να θίξουν το θέμα της κλιματικής κρίσης μια εβδομάδα πριν από τις γενικές εκλογές. Δεκάδες άλλοι φέρεται να σώθηκαν σκαρφαλώνοντας σε στέγες και δέντρα, σε σκηνές που περιγράφονται ως «αποκάλυψη». Πενήντα άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Ισχυρές βροχοπτώσεις άρχισαν να πλήττουν την περιοχή το απόγευμα της Πέμπτης, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και 420 χιλιοστά βροχής να πέφτουν στην πόλη που έχει πληγεί περισσότερο, το Kαντιάνο, μέσα σε λίγες ώρες, τη μισή ποσότητα απο αυτή που έπεσε στην πόλη σε όλο το 2021, ανέφερε η Corriere della Sera.

Ο Mario Tozzi, γεωλόγος, είπε στη La Presse ότι βροχή έξι μηνών έπεσε σε όλη την περιοχή μέσα σε τρεις ώρες. Η περιφερειακή πρωτεύουσα της Ανκόνα και οι περιοχές γύρω από αυτήν επλήγησαν επίσης σοβαρά. «Είναι μια τραγωδία», είπε η Manuela Bora, τοπική σύμβουλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος. «Αλλά δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση, κάτι που μας αφήνει άφωνους, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για τόσο έντονη βροχή.

Ξεκίνησε χθες και περίπου στις 21:00 κυκλοφόρησαν βίντεο όπου μπορούσες να δεις την καταστροφή που προκαλούσαν οι καταιγίδες. Είναι σχεδόν υπό έλεγχο τώρα στην πόλη της Ανκόνα, αλλά σε ορισμένες πόλεις η κατάσταση παραμένει σοβαρή, σαν αποκάλυψη».

Ο Carlo Manfredi, δήμαρχος της Castelleone di Suasa, δήλωσε στο Rai News το πρωί της Παρασκευής ότι οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν ένα οκτάχρονο αγόρι. «Χθες το βράδυ βρήκαμε τη μητέρα του ζωντανή», είπε. «Ήταν στο αυτοκίνητό της όταν είδε το νερό να έρχεται και βγήκε με το παιδί στα άλλα χέρια. Αλλά μετά παρασύρθηκαν μακριά».

Μια 17χρονη και η μητέρα της πιστεύεται ότι παρασύρθηκαν από τα νερά της πλημμύρας κοντά στην πόλη Senigallia καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή με αυτοκίνητο. Ο Francesco Acquaroli, κυβερνήτης του Mάρτσε, όπου ηγείται το ακροδεξιό κόμμα Αδέρφια της Ιταλίας, το κόμμα που βρίσκεται στα πρόθυρα της εθνικής εξουσίας μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι έλαβε εκκλήσεις αλληλεγγύης από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και τον πρωθυπουργό. Μάριο Ντράγκι. «Ο πόνος για αυτό που συνέβη είναι βαθύς, αλλά η κοινότητα του Mάρτσε είναι ισχυρή και ξέρει πώς να αντιδράσει», είπε.

Η Τζιόρτζια Μελόνι, η ηγέτης των Αδελφών της Ιταλίας που θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας, προσέφερε «πλήρη αλληλεγγύη» στους πληγέντες.

Η κλιματική κρίση απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από τη συζήτηση εν όψει των εκλογών, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες ξεκίνησαν μια αναφορά τον Αύγουστο που υπογράφηκε από περισσότερα από 120.000 άτομα καλώντας τους πολιτικούς να θέσουν το ζήτημα κατά προτεραιότητα.

Ο Ενρίκο Λέτα, ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανέστειλε την εκστρατεία λόγω της τραγωδίας, προσθέτοντας ότι ήταν «έκπληκτος και άναυδος». «Πώς μπορείτε να σκεφτείτε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι προτεραιότητα;» είπε.

Ο Francesco Rocca, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, έγραψε στο Twitter ότι «ανησυχεί πολύ από την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων».

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας, ο Πάδος, υπέστη φέτος τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων επτά δεκαετιών. Στις αρχές Ιουλίου, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν μια τεράστια μάζα πάγου από έναν παγετώνα στους Δολομίτες αποσπάστηκε, προκαλώντας μοιραία χιονοστιβάδα.