ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Tζιν παντελόνι απο το 1880 «έπιασε» 87.000 δολάρια σε δημοπρασία

Το ιστορικό τζιν παντελόνι
Το ιστορικό τζιν παντελόνι

Ένα φθαρμένο τζιν Levi's από το 19ο αιώνα πουλήθηκε για περισσότερα από 87.000 δολάρια σε δημοπρασία

Ένα σκισμένο Levi's, λερωμένο με λάσπη και μπογιά που φορέθηκε πριν από έναν και πλεόν αιώνα πουλήθηκε για 87.000 δολάρια σε δημοπρασία στο Νέο Μεξικό. Το τζιν παντελόνι ανακαλύφθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο πριν από μερικά χρόνια και αγοράστηκε από δύο συλλέκτες vintage ρούχων.

Το δίδυμο, Kάιλ Χότνερ και Ζιπ Στίβενσον, υπέβαλαν την προσφορά τους στο Durango Vintage Festivus και κέρδισαν το θρυλικό τζιν που ειναι ξεφτισμένο, ξεθωριασμένο και έχει λεκέδες μπογιάς και αρκετές τρύπες. Το συγκεκριμένο τζιν, που είχε βρεθεί πριν από μερικά χρόνια από τον ιστορικό Mάικλ Χάρις, σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο στην αμερικανική Δύση, έχει περιγραφεί ως το «ιερό δισκοπότηρο της συλλογής vintage τζιν».

Παρά τη φθορά, το παντελόνι είναι ένα «σούπερ-ντούπερ συμπαγές τζιν» και θα μπορούσε πραγματικά να φορεθεί ξανά λόγω της αντοχής του, είπε ο Στίβενσον, ο οποίος διατηρεί κατάστημα επισκευής τζιν στο Λος Άντζελες. «Θα μπορούσα εύκολα να φανταστώ τον Τζόνι Ντεπ ή τον Τζέισον Μομόα να τα φοράνε», είπε σε συνέντευξή του στο CNN.

Υπάρχουν ελάχιστα τόσο παλιά παντελόνια και τα περισσότερα δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο. «Αυτά τα τζιν είναι εξαιρετικά σπάνια ειδικά σε αυτή τη φανταστική φθαρμένη κατάσταση και σε αυτό το μέγεθος», πρόσθεσε. Tα ψηλόμεσα τζιν είναι επίσης ένα τεχνούργημα της προβληματικής ενίοτε ιστορίας των ΗΠΑ. «Το μόνο είδος που φτιάχτηκε από τη Λευκή Εργασία» είναι τυπωμένο σε μια εσωτερική τσέπη του τζιν σε σχέση με το αντικινεζικό μίσος που εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου.

«Μια οικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1870 οδήγησε σε υψηλή ανεργία και τροφοδότησε το αντικινεζικό αίσθημα και τις ανεξέλεγκτες διακρίσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Levi Strauss & Co. σε δήλωση στο NPR. «Το 1882, όταν το Κογκρέσο ψήφισε τον Κινεζικό Νόμο Αποκλεισμού, υπήρξε σημαντική κοινωνική πίεση να μην προσληφθούν Κινέζοι εργάτες και η LS&Co. υιοθέτησε μια αντικινεζική εργατική πολιτική».

Ο κινεζικός νόμος αποκλεισμού απαγόρευε στους Κινέζους εργάτες την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες για 10 χρόνια. Η Levi's πίστευε ότι η διάθεση των ενδυμάτων της ως «φτιαγμένα από λευκούς εργάτες» θα βελτίωνε τις πωλήσεις ευθυγραμμιζόμενη με τις απόψεις των Αμερικανών εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το NPR.

Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι υπήρξαν φορές που η εταιρεία «υστερούσε» στη δέσμευσή της «να είναι θετική δύναμη για την ισότητα και τη φυλετική δικαιοσύνη». Η Levi's αντέστρεψε την εργατική πολιτική τη δεκαετία του 1890. Ο Στίβενσον ελπίζει ότι το τζιν θα εκτεθεί σε ένα μουσείο όπως το Smithsonian ή το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, ώστε οι άλλοι να μπορούν να δουν την ιστορία «ραμμένη επάνω του», είπε στο CNN.

Αυτή τη στιγμή κρατά το κειμήλιο σε ένα τραπεζικό θησαυροφυλάκιο στο κατάστημά του στο Λος Άντζελες «Denim Doctors». Οι θαυμαστές μπορούν να κάνουν κράτηση για να το θαυμάσουν κατόπιν ραντεβού.