ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Η αδελφή του Χαμενεΐ καταδικάζει τη διακυβέρνησή του

O ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
O ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
ΑΡ

Ιράν: Η αδελφή του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ καταδικάζει τη διακυβέρνησή του, καλεί σε επιστολή της τους Φρουρούς της Επανάστασης να αφοπλιστούν 

Η αδελφή του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καταδίκασε την καταστολή από το ισλαμικό καθεστώς των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα και κάλεσε τους Φρουρούς της Επανάστασης να καταθέσουν τα όπλα τους, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιοποιήθηκε από τον γιο της που ζει στη Γαλλία.

Το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση στις 16 Σεπτεμβρίου και βρίσκεται αντιμέτωπο με μια τριήμερη γενική απεργία που ξεκίνησε προχθές Δευτέρα.

Η Μπαντρί Χοσεϊνί Χαμενεΐ, που κατοικεί στο Ιράν και είναι η αδελφή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, επέκρινε το κληρικό κατεστημένο ξεκινώντας από την εποχή του αποθανόντος ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί και φθάνοντας μέχρι τη διακυβέρνηση του αδελφού της, όπως αναφέρει η επιστολή, που φέρει ημερομηνία «Δεκέμβριος 2022».

«Νομίζω πως αρμόζει τώρα να δηλώσω ότι αντιτίθεμαι στις ενέργειες του αδελφού μου και ότι εκφράζω τη συμπαράστασή μου με όλες τις γυναίκες που θρηνούν τα εγκλήματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από την εποχή του Χομεϊνί μέχρι τη σύγχρονη εποχή του δεσποτικού χαλιφάτου του Αλί Χαμενεΐ», γράφει στην επιστολή την οποία μοιράστηκε σήμερα ο γιος της Μαχμούντ Μοραντχανί στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης και οι μισθοφόροι του Αλι Χαμενεΐ θα πρέπει να καταθέσουν τα όπλα τους το ταχύτερο δυνατό και να ενωθούν με τον λαό προτού να είναι πολύ αργά", αναφέρει η επιστολή. Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι η επίλεκτη δύναμη του Ιράν που βοηθά πληρεξούσιους της χώρας σε όλη τη Μέση Ανατολή και διαχειρίζεται μια τεράστια επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Χθες ,Τρίτη, η επίλεκτη δύναμη εξέδωσε ανακοίνωση όπου καλεί το δικαστικό σώμα «να μην δείξει κανένα έλεος στους ταραξίες, τους κακοποιούς και τους τρομοκράτες», σε μια ένδειξη πως οι αρχές δεν έχουν την πρόθεση να χαλαρώσουν την άγρια καταστολή των διαφωνούντων.

Εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος του Ιράν, ο Μασούντ Σεταγεσί, δήλωσε την Τρίτη πως πέντε άνθρωποι που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του μέλους της παραστρατιωτικής Μπασίτζ Ρουχολάχ Ατζαμιάν καταδικάστηκαν σε θάνατο, μια ετυμηγορία στην οποία μπορούν ακόμη να ασκήσουν έφεση. Τον Νοέμβριο η ακτιβίστρια κόρη της Χαμενεΐ Φαριντέχ Μοραντχανί συνελήφθη από τις αρχές μετά την έκκλησή της προς τις ξένες κυβερνήσεις να διακόψουν κάθε σχέση με την Τεχεράνη.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Twitter από τον 1500tasvir, έναν λογαριασμό που έχει 385.000 ακολούθους και επικεντρώνεται στις διαδηλώσεις στο Ιράν, έδειξαν κλειστά καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους της Τεχεράνης, του Ισφαχάν, του Ιλάμ, της Κερμανσάχ, της Νατζαφαμπάντ, της Αράκ, της Μπαμπόλ και της Σιράζ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας ανάγκαζαν τους καταστηματάρχες να ανοίξουν τα καταστήματά τους. Το Reuters δεν μόρεσε να επαληθεύσει τα βίντεο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί εκφώνησε ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης για την Ημέρα του Φοιτητή. Μερικοί φοιτητές έξω από την κύρια αίθουσα φώναξαν "ντροπή" και "οι φοιτητές θα πεθάνουν αλλά δεν θα δεχθούν αυτή την κυβέρνηση". Βίντεο που αναρτήθηκε στο 1500tasvir δείχνει φοιτητές να λογομαχούν με δυνάμεις ασφαλείας που φορούσαν πολιτικά ρούχα.

Φοιτητές διαδήλωσαν σε αρκετά πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, όπως στο Πανεπιστήμιο Αμίρ Καμπίρ στην πρωτεύουσα, όπου κάλεσαν για "την πτώση ολόκληρου του καθεστώτος" και φώναξαν "θάνατος στον Χαμενεΐ", σύμφωνα με πλάνα που μοιράστηκαν χρήστες του 1500tasvir.

Στη βορειοανατολική πόλη Μασχάντ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο Φερντοουζί και απειλήθηκαν από ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα ημιφορτηγό που τους προειδοποίησαν ότι θα «κλητευθούν» και ότι θα έχουν κακό τέλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ